• Guvernul olandez a impus Aeroportului Schiphol din Amsterdam să reducă numărul de zboruri și de pasageri pentru a reduce emisiile de carbon.
  • Măsura a stârnit îngrijorarea companiilor aeriene.
  • Aeroportul Schiphol este un important hub european, alături de Londra, Paris și Frankfurt.

Aeroportul Schiphol din Amsterdam, unul dintre cele mai aglomerate centre aeriene din Europa, va fi obligat să limiteze numărul de zboruri internaționale și de pasageri, în conformitate cu planurile guvernului olandez de reducere a emisiilor de carbon.

Măsura a stârnit îngrijorarea companiilor aeriene.

Oficialii olandezi au anunțat pe 17 martie că vor impune restricții asupra tuturor zborurilor internaționale care pleacă din Olanda pentru a-și atinge obiectivele climatice.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Aviația este responsabilă pentru aproximativ 2-3% din poluarea care provoacă încălzirea planetei la nivel mondial, dar ponderea unei țări în aceste emisii poate fi destul de mare, în special în cazul țărilor mai mici care efectuează multe zboruri.

Unele dintre acestea au luat în considerare aviația pentru a-și reduce amprenta climatică globală și pentru a-și îndeplini promisiunile privind schimbările climatice.

În timp ce în Europa au existat anterior inițiative de limitare sau interzicere a unor zboruri pe distanțe scurte pentru a reduce emisiile de carbon, aceasta ar fi prima măsură de mediu luată împotriva serviciilor internaționale.

KLM, transportatorul aerian principal al Țărilor de Jos, și-a exprimat săptămâna aceasta îngrijorarea cu privire la această măsură.

,,KLM consideră că politicile de sustenabilitate ar trebui să fie reglementate la nivel internațional cât mai mult posibil” , a declarat miercuri compania scrie CNN.

,,A fi singura țară din lume care a stabilit un plafon național de CO2 nu se potrivește cu un sector care funcționează la nivel internațional și cu o politică internațională” , a continuat acesta.

Ministerul olandez al Transporturilor a precizat că Schiphol și alte aeroporturi afectate ar putea repartiza reducerile pe mai mulți ani.

,,Emisiile maxime de CO2 stabilite pentru fiecare aeroport se vor aplica pentru mai mulți ani, astfel încât o depășire într-un an să poată fi compensată în anii următori”, a precizat acesta.

,,Politica va ajuta țara să își atingă obiectivul privind emisiile de dioxid de carbon Mai rămân de stabilit detalii suplimentare, iar guvernul promite că discuțiile vor include toate părțile implicate. „

Contestație în justiție

Aeroportul Schiphol este un important hub european, alături de Londra, Paris și Frankfurt. De asemenea, acesta este una dintre cele mai mari companii aeriene de pe continent.

Anul trecut, aeroportul a fost criticat de pasageri și de companiile aeriene după ce s-a luptat să facă față unei reveniri a traficului aerian în urma pandemiei. Haosul a dus la limitarea numărului de pasageri până la începutul anului 2023 pentru a atenua lipsa de personal.

La începutul lunii martie, KLM a lansat o contestație legală împotriva guvernului olandez în legătură cu această decizie.

Citește și:

Finlanda, cea mai fericită țară din lume, oferă excursii gratuite turiștilor pentru „a-i învăța ce e fericirea”

Prinţul William a făcut o vizită surpriză trupelor aflate la granița dintre Ucraina și Polonia. Ce mesaj le-a transmis

O campanie din Noua Zeelandă consolează tinerii părăsiți. Ce le recomandă guvernul