• Tensiunile regionale de mai mare amploare ar avea ramificaţii economice semnificative.
  • Evenimentele bianuale au avut loc în timp ce Israelul a declarat război Hamas.
  • Jamie Dimon a spus că aceasta este „cea mai periculoasă perioadă pe care a cunoscut-o lumea în ultimele decenii”.

Spectrul unui conflict mai amplu în Orientul Mijlociu reprezintă o nouă ameninţare la adresa economiei globale, chiar în momentul în care lumea iese din şocurile declanşate de COVID-19 şi de războiul din Ucraina, au avertizat miniştrii de finanţe şi oficiali, citaţi de Financial Times.

Tensiunile regionale de mai mare amploare ar avea ramificaţii economice semnificative, au declarat aceştia, după reuniunile FMI şi ale Băncii Mondiale. Evenimentele bianuale au avut loc în timp ce Israelul a declarat război Hamas şi a lansat un bombardament major asupra Fâşiei Gaza.

„Dacă ne confruntăm cu orice escaladare sau extindere a conflictului la întreaga regiune, ne vom confrunta cu consecinţe mari”, a declarat Bruno Le Maire, ministrul francez de finanţe, pentru Financial Times, adăugând că riscurile variază de la creşterea preţurilor la energie, care agită inflaţia, până la scăderea încrederii investitorilor.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Kristalina Georgieva, şefa FMI, a avertizat asupra unui „nou nor la un orizont nu foarte însorit pentru economia mondială”, exprimând temerile că perspectivele pe termen mediu ale economiei mondiale nu sunt prea bune.

Jamie Dimon, directorul general al JPMorgan, a spus că aceasta este „cea mai periculoasă perioadă pe care a cunoscut-o lumea în ultimele decenii”.

Analiza FMI a indicat o înrăutăţire a tendinţelor de creştere pe termen lung, în condiţiile în care barierele în calea comerţului liber se înmulţesc pe fondul agravării tensiunilor politice, iar datoria publică creşte în întreaga lume.

Citește și: