• Veniturile bugetului de stat au crescut cu 15% în primele patru luni din 2024.
  • Deficitul bugetar a ajuns la 57 mld. lei în numai patru luni.
  • Cheltuielile bugetului de stat au fost de 240 mld. lei în ian.-apr. 2024.

Veniturile bugetului, adică taxele pe care le-ai plătit la bugetul statului, au crescut cu 15% în primele patru luni din 2024 și au fost de 183 miliarde de lei. Cheltuielile guvernului au crescut însă și mai mult, cu 29%, mult peste țintele asumate și au fost de 240 mld. lei. Deficitul bugetar a bătut toate recordurile și a ajuns la 57 mld. lei, adică 3,24% din PIB.

Veniturile totale au însumat 182,70 miliarde lei, în creştere cu 15,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Creşterea a fost susţinută în principal de încasările din contribuţii de asigurări, TVA, impozit pe profit, impozit pe salarii şi venituri nefiscale, precum şi de fondurile europene.

„Ne uităm pe execuția bugetară și lucrurile arată foarte clar. Derapajul bugetar vine, în cea mai mare parte, din creșterea cheltuielilor cu salariile bugetarilor, cu pensiile și din creșterea cheltuielilor cu bunuri și servicii, dar și din creșterea cheltuielilor de capital, adică de investiții de la bugetul de stat. Acestea au făcut ca deficitul bugetar să rupă toate recordurile, 3,24% din PIB la patru luni din an, în condițiile în care într-un an normal, înainte de pandemie, când lucrurile au luat-o razna pentru bugetul României și pentru datoria publică, 3% făceam abia în decembrie”, a explicat Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar, la Aleph News.

Recomandări

SUA APĂRĂ COREEA DE SUD
CE POARTĂ VEDETELE LA VOGUE WORLD
CUM SE SCHIMBĂ CONSUMUL DE NEWS?
RUSIA AMENINȚĂ SUA
COALIȚA DECIDE DATA PREZIDENȚIALELOR
CER DAUNE DE LA NASA