- Dobânda de la bancă scade de luna viitoare.
- Indicele IRCC scade luna viitoare la 5,9%.
- Indicele IRCC scade din vără la 5,85%.
Nu te mai gândii la rata de la bancă – vin vremuri mai bune pentru banii tăi. Dobânda de la credite ar trebui să scadă de luna viitoare pentru că IRCC-ul ajunge de la aproape 6% la 5,9%, iar până în vară ajunge la 5,85%. Asta pentru că băncile au depus la BNR cei mai mulți bani din 2012 până acum. Adică 47 de miliarde de lei în fiecare zi, în februarie și 60 miliarde zilnic in ianuarie.
Advertisment
Veștile bune se opresc aici pentru că Roborul rămâne la 6%, ceea ce înseamnă că doar cei cu credite calculate în funcție de IRCC vor avea dobânzi mai mici.
Creditele retail noi în lei ipotecare şi de consum acordate după luna mai 2019, care sunt indexate la noul indice de referinţă trimestrial IRCC, ar urma să aibă dobânzi mai mici în perioada următoare în condiţiile în care IRCC coboară la 5,90% în T2/2024 şi apoi spre 5,85% în T3/2024, sub nivelurile de aproape 6%, unde a oscilat până acum.
Recomandări
Pe de altă parte, deşi a mai scăzut şi ROBOR la 3 luni, folosit la calculul dobânzilor variabile la creditele populaţiei în lei de dinainte de mai 2019, precum şi pentru creditele firmelor în lei, acest indice este tot peste pragul de 6%. Analiştii au explicat că motivul principal al scăderii dobânzilor ROBOR din piaţa interbancară a fost, fără îndoială, surplusul masiv de lichiditate care a atins niveluri record. Suma depusă de bănci la BNR prin facilitatea de depozit a fost în februarie de 47,1 miliarde lei, medie zilnică, în scădere faţă de nivelul din ianuarie, de 60,7 miliarde lei, medie zilnică. Ambele valori au depăşit nivelurile de pe parcursul anului 2023, care au oscilat între 20 şi 45 miliarde lei, medie zilnică.
Citește și
- Zelenski: „Zeci de miliarde de dolari rămân în SUA”
- Te lasă A.I. fără job?
- Astăzi este Ziua Internațională a Femeilor din Muzică
Partenerii noștri