Zona Euro a ieșit din recesiune. Analist financiar: „Dacă nu creștem economic, eficient, atunci vorbim despre o scădere a nivelului de trai”

Zona Euro a ieșit din recensiune anul acesta. A înregistrat o creștere economică de 0,3% în primele trei luni din 2024, depășind astfel estimările analiștilor. Performanțele peste așteptări ale Germaniei, Spaniei, Franței și Italiei au contribuit la această evoluție. Totuși, influența dobânzilor ridicate a afectat consumul, iar BCE ar putea interveni prin reducerea dobânzilor de referință pentru a stimula economia, având în vedere încetinirea inflației.

Adrian Mitroi, analist financiar spune că: dobânzile mari, creșterea modestă și riscurile geostrategice în fața competiției internaționale, aduc provocări economice europene.

Cand ne așteptăm la o reducere a dobânzilor și ce ar însemna asta pentru noi?

„Nu suntem singuri pe lume. America este interesată de stabilitatea economică. Există o presiune foarte mare pe toate piețele. Tendința la dobânzile mari pe dolari, face ca euro să nu scadă până nu scade dolarul. 0,3% este o evitare, o convenție de cifre care se pot modifica. Este important să nu simțim scăderea economică. Dacă nu creștem economic, eficient, atunci vorbim despre o scădere a nivelului de trai”, a declarat Adrian Mitroi, analist financiar, pentru Aleph News.

Citește și

Exit mobile version