• Documentul dezvăluie modul în care Cecil a creat și a folosit o rețea de spionaj clandestin pentru a spiona monarhii europeni.
  • Rețeaua era atât de extinsă încât istoricul Stephen Alford crede că a fost „primul serviciu secret organizat” în Anglia.
  • Fiecare agent a fost plătit să trimită în secret rapoarte codificate lui Cecil, care le-a decriptat folosind cifra individuală.

Timp de mai bine de un secol, a rămas neatinsă în Arhivele Naționale o singură coală de hârtie, intitulată „Numele oamenilor de informații”, cu puterea de a dezvălui o rețea ascunsă de spioni elisabetani secreți, scrie The Guardian.

Acum, dosarul secret de 428 de ani al lui Robert Cecil, maestru de spion al Elisabetei I și al bărbatului care a descoperit Complotul de praf de pușcă din 1605, a fost alcătuit împreună folosind acest document cheie. Dezvăluie modul în care Cecil a creat și a folosit o rețea de spionaj clandestin pentru a spiona monarhii europeni pentru tronul Angliei.

Rețeaua era atât de extinsă încât istoricul Stephen Alford – care a vânat spionii elisabetani și a reconstruit cu minuțiozitate dosarele ilicite ale lui Cecil despre fiecare „informator” de când a găsit lista în arhive cu aproape 15 ani în urmă – crede că a fost „primul serviciu secret organizat” în Anglia .

Recomandări

AVEM DATELE ALEGERILOR!
TRUMP VS. BIDEN, CINE ARE DREPTATE?
CE SE ALEGE DE UK
AZI ÎNCEPE NEVERSEA
SUA ANUNȚĂ UN NOU AJUTOR PENTRU UCRAINA
ECONOMIA MERGE BINE, AMERICANII NU SIMT ASTA

„Au fost enumerate o mulțime de nume – pe unele le-am recunoscut, oameni din familie sau apropiați de consiliul privat al Elisabetei I și multe pe care nu le știam. În cele din urmă, mi-am dat seama că numerele de lângă numele lor erau numere de folio și că aceasta era într-adevăr o pagină de conținut. A fost un moment extraordinar”, a spus Alford, profesor de istoria modernă timpurie britanică la Universitatea din Leeds. El a scris o carte despre descoperirile sale, „All His Spies: The Secret World of Robert Cecil” , care este publicată de Penguin. Documentul trecut anterior cu vederea, pe care Alford crede că Cecil a început să-l scrie în 1596, fusese plasat într-un dosar „diverse” de către arhiviștii victoriani.

„Cred că am fost probabil primul savant care s-a interesat de asta”, a spus Alford. „Victorienii aveau un obicei în care, dacă dădeau peste hârtii care nu aveau sens pentru ei, care erau puțin misterioase și nu puteau fi puse la dosar într-un mod îngrijit și ordonat le lipeau într-un folder divers și le ignorau. Și aici istoricii găsesc acum lucruri cu adevărat interesante.”

El a început să cerceteze arhivele pentru orice hârtie care părea relevantă și avea „un mic număr în colț” care se potrivea cu numărul informatorului de pe pagina de conținut. „Trebuia doar să sper că marginile hârtiei nu au fost rupte. Și pentru că manuscrisele erau atât de prost păstrate înainte de secolul al XIX-lea – adesea îndesate în camerele din Turnul Londrei – șobolanii și șoarecii au ajuns și la unele dintre ele. Adesea, erau pătate, uneori aveau urme de dinți. Este un miracol că aceste hârtii au supraviețuit.

Pe măsură ce construia treptat folio-ul, a început să vadă un model. „Fiecare era ca un dosar de birou, cred. Era la îndemână în biroul lui Cecil pentru când au venit rapoartele sau pentru a ține o evidență a plăților efectuate.

Majoritatea spionilor din secolul al XVI-lea lucrau pentru curteni și erau în mod normal „o grămadă de necinstiți”, a spus Alford, care aveau să apară la întâmplare și să ofere informații ad-hoc. Informatorii de pe această listă erau diferiți: „Aceștia erau indivizi serioși, mulți dintre ei comercianți internaționali, care erau pe statul de plată”.

Anterior, oamenii de știință credeau că Cecil, al cărui rol oficial era secretar de stat pentru Elizabeth, avea „câțiva spioni, ici și colo”. Dar cercetările lui Alford indică faptul că avea o rețea organizată de peste 20 de spioni, în Lisabona, Calais, Bruxelles, Sevilla, Roma, Amsterdam, Scoția, Suedia și în alte locații nespecificate. „A ales comercianții pentru că aceștia călătoresc, știu să citească și să scrie, vorbesc limbi europene și au rețele proprii.”

Fiecare agent a fost plătit să trimită în secret rapoarte codificate lui Cecil, care le-a decriptat folosind cifra individuală, personalizată în fiecare dintre fișierele lor, care conținea, de asemenea, o înregistrare a plăților și a tuturor comunicărilor lor secrete. „După standardele moderne, cifrurile sunt destul de nesofisticate – vor sugera diferite litere pentru literele alfabetului, sau simboluri sau diagrame pentru regina sau regele Spaniei, de exemplu”, a spus el.

După Armada spaniolă din 1588, când catolicul Filip al II-lea al Spaniei a încercat să invadeze Anglia protestantă și să o răstoarne pe Elisabeta, Cecil era deosebit de îngrijorat de posibilitatea unui al doilea atac naval spaniol în anii 1590. „Există un echipaj de spioni – doi frați – care urmăresc coasta Atlanticului, undeva lângă Biarritz, pentru a vedea dacă există nave spaniole care navighează într-o nouă armadă sau fac pregătiri militare și navale. S-au prefăcut că transportau mărfuri de contrabandă între Franța și Spania, dar, de fapt, mergeau în porturi și făceau rapoarte despre activitatea navală, numărau navele și aflau ce se întâmplă.”

Scrisul de mână din diferitele dosare indică faptul că Cecil s-a bazat pe un mic „grup de indivizi de încredere” pentru a-l ajuta să-și conducă operațiunea clandestină.

„Cecil conducea un sistem bine finanțat și organizat și asta face o diferență enormă în modul în care este capabil să opereze politic – îi oferă într-adevăr informații adecvate, nu știri întâmplătoare sau bârfe”, a spus Alford. „Este primul serviciu secret englez”.

Citește și