• Tema lunii pentru selecțiile „citEști” la Aleph News este „identitate din pasiune”
  • Amintirea și investigația sunt cele două direcții în care îți ofer repere
  • Raportul dintre succes și identitate îți dezvăluie o tensiune revelatoare


A doua lună din an este o ocazie să descoperi în ce fel îți investighezi identitatea prin pasiunile tale.
Pentru că tot e scandal în Turcia cu acuzațiile de plagiat și condamnarea suspectă a scriitoarei Elif Shafak, îți recomandăm „Doamna Hayat”, romanul unuia dintre cei mai cunoscuți scriitori turci care au avut de-a face cu abuzurile autorităților de la Ankara în ultimii ani, Ahmet Altan, traducător este Mădălina Ghiu.

Pentru că poveștile pot fi o pasiune dar sigur țin de identitate, ce ai spune despre o revizitare a poveștii Șeherezadei? În „Vocile deșertului”, Nelida Pinon îți spune povestea din perspectiva eroinei orientale.
Ca să te lămuresc în legătură cu ce înseamnă astăzi un premiu Nobel pentru literatură, te invit să răsfoiești 1Tânărul. Fotojurnal”. Pentru cărțile semnate de Annie Ernaux cred că o prefață potrivită sunt secvențele din filmul pe care i-l dedică fiul ei.

„La sfârșitul iernii lui 1972, am cumpărat o cameră Super 8 Bell&Howell cu tot echipamentul de care aveam nevoie ca să vedem ce filmăm. Trăiam un moment special. În același timp fericiți și marcați de o anumită violență, să filmăm ce nu o să mai vezi a doua oară. Abia trecusem de 30 de ani și aveam doi băieți, de șapte și de trei ani”, spune Annie Ernaux.

Recomandări

ORDINE ÎN PARLAMENT
ÎNCĂLZIREA CLIMEI SCHIMBĂ IERNILE
CE REFORME VOR PARTIDELE
UN „IRON DOME” ROMÂNESC?
TOM CRUISE E PREMIAT
CINE L-A UCIS PE KIRILLOV

Sigur, ai și varianta investigațiilor dincoace de memorii. „Drumul lui Constantin- Evadarea lui Brâncuși din România – o reconstituire” este povestea pe care o spune Sorin Trâncă, într-un volum recent care pornește pe urmele celebrului artist. Și la fel de aplicată este cercetarea pe care ți-o propune Brene Brown în „Atlas of the Heart”, best-sellerul specialistei pe teme de curaj, vulnerabilitate, rușine și empatie. Îți spunem repede și despre „Cleopatra- viața ultimei regine a Egiptului”, într-o carte alcătuită de Stacy Schiff. Dar pentru final îți propunem „Septologie I-II”, de Jon Fosse, în traducerea lui Ovio Olaru.

Citește și