• „Doamnă cu evantai” ar putea fi cel mai scump tablou scos la licitație în Europa, evaluat la 65 de milioane de lire sterline.
  • Pictorul simbolist austriac Gustav Klimt este cel mai bine cunoscut pentru pictura „The Kiss”.
  • Lady with a Fan” dezvăluie cât de departe a călătorit artistul din punct de vedere creativ în deceniul dinaintea morții sale.

Lăsat pe șevaletul lui Gustav Klimt la moartea artistului în 1918, „Doamnă cu evantai” ar putea fi cel mai scump tablou scos la licitație în Europa, evaluat la 65 de milioane de lire sterline. Kelly Grovier îți spune ce ce îl face să fie o capodoperă.

Pictorul simbolist austriac Gustav Klimt este cel mai bine cunoscut pentru realizarea unor „pietre de hotar” ale artei moderne, cum ar fi pânzele sale încrustate cu foi de aur, Sărutul, 1907-8, și Portretul lui Adele Bloch-Bauer I, 1907, scrie BBC.

Însă o lucrare mai puțin celebră – una care se afla încă pe șevaletul artistului atunci când Klimt a murit de pneumonie din cauza gripei în februarie 1918, la o lună după ce suferise un atac cerebral care l-a lăsat parțial paralizat și incapabil să picteze – este cea care se așteaptă să obțină cel mai mare preț plătit vreodată pentru un tablou în Europa atunci când va fi vândută la licitație săptămâna viitoare.

Recomandări

NEGOCIERI APROAPE GATA
SUSPECTUL E ARESTAT
AVION DOBORÂT ÎN MARE
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Ce face tabloul să fie o capodoperă

Cu o textură și o tonalitate radical diferite de cele ale capodoperelor sale mai bine cunoscute din deceniul anterior „Dame mit Fächer” (Doamnă cu evantai), 1917-18, estimată să se vândă pentru mai mult de 65 de milioane de lire sterline (83 de milioane de dolari), pare desprinsă aproape dintr-o altă lume și arată încotro se îndrepta imaginația lui Klimt dacă nu ar fi căzut victimă a pandemiei de gripă.

„Doamna cu evantai” se numără printre puținele portrete ale lui Klimt, o figură de seamă a mișcării secesioniste de la Viena, care se află în proprietate privată. Ultima oară a fost vândut în 1994, când a fost adjudecat cu 11,6 milioane de dolari (9 milioane de lire sterline). Treizeci de ani mai târziu, se așteaptă ca această lucrare să fie vândută de aproape șapte ori mai mult, devenind probabil unul dintre cele mai scumpe portrete care au fost vreodată scoase la licitație.

Alături de lucrări mai cunoscute ale lui Klimt, cum ar fi The Kiss și Portrait of Adele Bloch-Bauer I, Lady with a Fan dezvăluie cât de departe a călătorit artistul din punct de vedere creativ în deceniul dinaintea morții sale. Lady with a Fan își bazează intensitatea pe estomparea texturilor, atât materiale, cât și psihologice.

Citește și: