• ADN-ul lui Columb a fost cercetat timp de 20 de ani și s-a stabilit că era evreu spaniol.
  • Cercetătorii indică locul nașterii lui Columb undeva în vestul a Mării Mediteraneene.
  • Alți cercetători au dubii în privința studiilor, întrucât nu au fost publicate datele analizelor.

Conform cunoștințelor noastre de până acum, Cristofor Columb a fost un navigator italian din Genova, care a făcut expediții finanțate de Spania. Cercetări recente arată că el avea legături mai strânse cu Spania, și nu numai. Toate acestea pe baza analizelor ADN.

Care sunt noutățile studiilor?

Noutățile au fost comunicate chiar în ziua sărbătorii naționale a Spaniei. Este vorba despre un cercetător spaniol, José Antonio Lorente, de la Universitatea din Granada, care spune că timp de mai mulți ani a cercetat ADN-ul lui Cristofor Columb, precum și al fiului său, și a ajuns la concluzia că el ar fi, de fapt, evreu spaniol, nu de origine italiană.

Pe lângă analiza ADN-ului, a făcut și speculații geografice, referindu-se la locul din care ar fi putut proveni Cristofor Columb, dacă ar avea, într-adevăr, asemenea origini evreiești. Astfel, a restrâns aria geografică la zona spaniolă a Mării Mediterane, afirmând că Cristofor Columb ar proveni din insulele Baleare sau din altă parte a regiunii mediteraneene spaniole.

Recomandări

TRUMP, NEMULȚUMIT DE ROL
BAZA ONU, ATACATĂ
ANATOMIA MITEI
ȘTII DE VREME?
UNDE MĂNÂNCI AZI?
ZELENSKI ACUZĂ NORDUL

Bineînțeles, nu a oferit mai multe informații decât atât, în afară de siguranța pe care o afișează, spunând că Cristofor Columb, precum și fiul său, ar fi de origine evreu spaniol. Este de remarcat că mereu apar cifre, date și studii în acest domeniu.

Cât de mult ne putem baza pe aceste date?

Se pare că sunt totuși date controversate, deoarece mai mulți cercetători și experți în criminalistică și istorie și-au exprimat rezerve. Pe de o parte, se consideră că José Antonio Lorente nu a urmat procedurile științifice corespunzătoare, adică nu a publicat întâi datele într-o revistă de specialitate, unde acestea să fie analizate și discutate de comunitatea științifică înainte de a le face publice, bineînțeles, doar dacă sunt confirmate.

Un alt cercetător susține că nu se știe exact ce a făcut Lorente, în afară de analiza ADN-ului, ce proceduri a urmat și ce tehnici științifice a adoptat pentru analiza mostrelor din corpul lui Cristofor Columb. Până când nu se cunosc aceste detalii, este dificil de decis și de acceptat dacă datele obținute de Lorente de la Universitatea din Granada pot fi considerate veridice.

Citește și