Cozonacul românesc intră în topurile mondiale

Primul loc este ocupat de Vánočka. Pregătită în mod tradițional în perioada Crăciunului, este o pâine împletită asemănătoare brioșei. Este aromată cu rom și coajă de lămâie, deși este adesea preparată cu adaos de stafide și migdale. Numele acestei delicatese provine de la Vánoce, cuvântul ceh pentru Crăciun și se spune că pâinea simbolizează pruncul Iisus așezat într-o iesle.

Pe locul 2 se regăsește cozonacul românesc. Deși vizual arată ca o pâine, este considerată o prăjitură și este de obicei făcută din făină, zahăr, lapte, cacao, ouă, nuci și uneori stafide.

Pe locul 3 se regăsește Pandoro. Această pâine tradițională de Crăciun provine din Verona. Numele său provine de la expresia pan d’oro, care înseamnă pâine aurie, o referire la culoarea galbenă care provine de la cantitatea mare de gălbenușuri de ou folosite în pâine.

Pandoro este coaptă în mod tradițional într-o formă specială în formă de stea. Spre deosebire de vărul său panettone, nu conține nuci sau fructe uscate.

Citește și

Exit mobile version