• Ceremoniile de 14 iulie au constituit un spectacol fastuos la Paris și au fost consacrate JO24.
  • Flacăra Olimpică a traversat Parisul, de la Champs Elysée la Pantheon, Sorbona sau Luvru la Primărie, unde a stat peste noapte.
  • Cristian Măcelaru a dirijat Concertul liric tradițional organizat anul acesta în fața Primăriei.
  • Focul de artificii de la Turnul Eiffel a fost însoțit pentru prima dată de 1.000 de drone.

Defilarea Armatei, Flacăra Olimpică, baluri populare, concert liric, foc de artificii la Turnul Eiffel : așa cum ne-a obișnuit, Franța a celebrat ziua națională într-un mod fastuos, spre bucuria francezilor, dar și a turiștilor care sunt foarte numeroși în aceste zile.

Într-o versiune redusă și mutată pe Avenue Foch datorită infrastructurilor olimpice instalate în Place de la Concorde, parada nu a avut loc în mod excepțional pe Champs-Élysées. 4.000 de soldați au putut totuși să defileze în bună ordine, după tradiționala trecere în revistă a trupelor de către Emmanuel Macron, însotit de celebra cavalerie a Gărzii Republicane.

Parada a fost deschisă de un defileu aerian la care au participat elicoptere și avioane

Cei 4.000 de soldați mobilizați au mărșăluit apoi pe Avenue Foch, momentul cel mai impresionant fiind, ca în fiecare an, trecerea Legiunii Străine, cu pasul său lent care o diferențiază de restul armatei. Ușor de recunoscut, regimentul de pionieri al Legiunii iese în evidenta prin echipament – un șorț de piele și o secure aruncată pe umăr – dar și prin aspect: sunt singurii autorizați să poarte barbă. Defilarea a fost încheiată de Patrula Franței care a interpretat o figură spectaculoasă și rară pe cerul parizian, în timp ce Marseillaise răsună din nou pentru a închide ceremonia.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Flacăra Olimpica a ajuns ieri la Paris! Cum a fost întâmpinată?

A fost a 57-a etapă a Flăcării pe teritoriul francez și a fost adusă de călăreții grupului Cadre Noir de Saumur, transmisă apoi sportivilor care au desenat cu trupurile lor cele 5 cercuri olimpice. A fost impresionant, fără îndoială, iar Flacăra a plecat apoi prin toate cartierele Parisului, de la Champs Elysée la Sorbona, Notre Dame sau Luvru, unde a străbătut, în miez de noapte, galeriile goale ale palatului. Fiecare etapă a fost însoțită de un public entuziast.

Focul de artificii de la Turnul Eiffel

Precedat de un concert liric susținut în fata Primăriei de orchestra națională a Franței dirijată de Cristian Măcelaru, focul de artificii a fost consacrat anul acesta olimpiadei. 1.000 de drone au participat pentru prima dată la spectacol pentru a crea imagini spectaculoase de sportivi, și chiar o «Marianne», simbolul Republicii. Străzile capitalei au fost înțesate de turiști care au însoțit Flacăra Olimpica sau au asistat la concert și la focul de artificii.

Citește și