• Biblioteca impresionantă a lui Charles Darwin a fost reasamblată virtual pentru prima dată după moartea sa în 1882.
  • Echipa de cercetare din proiectul Darwin Online a lansat un catalog de 300 de pagini cu cele 7.400 de titluri și 13.000 de volume originale deținute de Darwin.
  • Catalogul include 9.300 de linkuri către copii ale conținutului bibliotecii disponibile gratuit online, oferind publicului oportunitatea de a explora ce a citit Darwin.

Pentru prima dată de la moartea sa în 1882, impresionanta bibliotecă a lui Charles Darwin a fost reasamblată virtual pentru a dezvălui multitudinea de cărți, broșuri și reviste citite și folosite de influentul naturalist, scrie CNN.

Autorul a numeroase lucrări, Darwin este probabil cel mai bine cunoscut pentru cartea sa din 1859, „Despre originea speciilor”, care a introdus conceptul științific fundamental al evoluției în lume.

Cu ocazia aniversării a 215 ani de la nașterea lui Darwin, pe 12 februarie, echipa de cercetare din spatele proiectului Darwin Online a lansat un catalog de 300 de pagini care compilează cele 7.400 de titluri originale și cele 13.000 de volume deținute inițial de Darwin. Catalogul include 9.300 de linkuri către copii ale conținutului bibliotecii disponibile gratuit online, invitând publicul să exploreze ceea ce a citit Darwin.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Privirea fără precedent asupra bibliotecii complete a lui Darwin permite să apreciezi mai mult ca niciodată faptul că el nu a fost o figură izolată care lucra singur, ci un expert al timpului său, construind pe știința sofisticată și studiile altor mii de oameni. Într-adevăr, dimensiunea și varietatea lucrărilor din bibliotecă demonstrează extraordinara amploare a cercetărilor lui Darwin asupra muncii altora,” a declarat liderul proiectului, Dr. John van Wyhe, istoric al științei la Universitatea Națională din Singapore.

Reasamblarea unei biblioteci pierdute

Atunci când Darwin era în viață, ținea evidențe meticuloase ale bibliotecii sale, inclusiv un „Catalog al Bibliotecii lui Charles Darwin” cu 426 de pagini scris de mână, compilat în 1875. Inițial, după moartea lui Darwin, biblioteca sa a fost păstrată și înregistrată. Dar în timp, multe dintre conținuturile sale s-au pierdut sau au ajuns în alte locuri.

Două colecții principale, care includ 1.480 de cărți, au fost păstrate la Universitatea din Cambridge și la Down House, casa familiei lui Darwin din Downe, Anglia, care rămâne deschisă publicului. Dar aceste colecții includeau doar aproximativ 15% din biblioteca originală.

După ce au primit scrisori de la cercetători și public care întrebau despre anumite titluri din biblioteca lui Darwin, van Wyhe și colegii săi au început proiectul lor de recreare virtuală a acesteia în 2007.

„Oamenii de știință au cercetat viața și opera lui Darwin de peste un secol,” a spus van Wyhe. „Unul dintre cele mai importante elemente în înțelegerea teoriilor lui Darwin sunt sursele sale — publicațiile altora pe care le-a folosit în cercetările sale.”

Instituții precum muzeul Down House, Biblioteca Universității Cambridge și Colegiul Christ’s din Cambridge, precum și colecții private, au fost utilizate pentru a urmări materialele în timpul procesului laborios de 18 ani.

Cu toate că Darwin ținea evidențe disciplinate, el folosea moduri abreviate sau vagi de a se referi la reviste și broșuri din colecția sa, multe înregistrări lipsind autori, date sau surse.

Echipa proiectului a examinat fiecare bucățică de hârtie găsită în timpul căutării, trecând prin documente de familie scrise de mână, caietele de lectură ale lui Darwin, jurnalele soției sale și liste de cărți scrise acum un secol de savanți. Comparând toate documentele, cercetătorii au descoperit mii de titluri necunoscute anterior, inclusiv cărți legate și volume și broșuri nelegate și au urmărit traseul titlurilor vândute la licitații în ultimii 100 de ani.

Citește și