• Mihai Eminescu: „Menirea vieţii tale e să te cauţi pe tine însuţi”.
  • Prieteniile și iubirile i-au conturat o personalitate profundă, mereu în căutarea sensului.
  • Prietenii îi admirau inteligența, dar îl găseau dificil din cauza melancoliei.
  • Pe lângă proză, Eminescu era o persoană pasionată de filosofie, jurnalism și științe.

Te-ai gândit vreodată la omul din spatele poeziei? Dincolo de versurile nemuritoare ale lui Eminescu, descoperim o personalitate complexă, pasionată de filosofie, jurnalism și științe, dar copleșită de greutăți personale.

Studiile recente ne oferă perspective noi, demontează mituri și aprofundează înțelegerea operei sale.

La 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu încă mai aflăm lucruri noi despre scriitor?

Roxana Eichel, lector la Facultatea de Litere: „Cred că putem să vorbim despre aceste perspective noi pe care ni le aduc niște cercetători foarte serioși din area eminescologiei. Și dacă tot e Ziua Culturii Naționale, cred că merită să-i amintim și pe ei, pentru că le datorăm aceste descoperiri. 

Recomandări

ROMÂNII VOR LUX
HAMAS ELIBEREAZĂ 4 OSTATICE
DE LA STABIL LA „JUNK”
DEFENSE SECRETARY
SANDU MERGE LA KIEV
SUA SUSPENDĂ AJUTORUL EXTERN

Aici aș începe cu un studiu recent al Teodorei Dumitru, „Termosofia și alte muze”, în care cercetătoarea demonstrează că avem de-a face în poezie cu un Eminescu conectat nu doar la filozofia epocii sale, ci și un Eminescu foarte modern, cunoscător destul de bun al unor teorii din fizică, din termodinamică, teorii lansate de William Thomson sau de Rudolf Clausius, care vorbesc despre moartea Universului printr-o răcire generalizată. Și acest lucru, arată Teodora Dumitru, se reflectă consistent în scrisoarea I a lui Eminescu.

Deci, iată, ca tipuri de noi descoperiri, putem vedea că și la 175 de ani după nașterea lui Eminescu apar astfel de noi perspective, care contrazic niște clișee, care spun că mai degrabă poezia lui Eminescu anticipa niște modele științifice. E cunoscut acel caz al comentariilor poeziei „la Steaua”, de pildă, care e preceptată de multe ori în mod eronat ca o anticipare a teoriilor relativității”. 

Citește și