• Descoperirile incredibile făcute de femei abundă în domeniile științei, tehnologiei, ingineriei și medicinei – de la simple îmbunătățiri ale aparatelor de uz zilnic până la descoperiri care au schimbat cu adevărat lumea.
  • Astăzi, fursecurile cu fulgi de ciocolată ocupă un loc remarcabil în cadrul pieței culinare, însă știi cine a copt aceste dulciuri pentru prima dată?
  • În 1983, Invenția lui Josephine G. Cochrane – mașina de spălat vase – a câștigat premiul pentru „cea mai bună construcție mecanică, durabilă și adaptată la domeniul său de activitate”.

Poate că este un adevăr trist faptul că multor oameni le-ar fi foarte greu să numească o femeie celebră din istorie, cunoscută tocmai pentru invențiile sau descoperirile sale sau, dacă ar putea, ar numi doar una sau două. În realitate, există o pleiadă de femei remarcabile din istorie, în domeniul invențiilor, despre care merită să știi.

Multe dintre obiectele care asigură în prezent confortul casnic sunt rezultatul inovațiilor feminine – de la fursecurile cu ciocolată și scutecele de unică folosință până la încălzirea prin centrală și mașinile de spălat vase. Descoperirile incredibile făcute de femei abundă în domeniile științei, tehnologiei, ingineriei și medicinei – de la simple îmbunătățiri ale aparatelor de uz zilnic până la descoperiri care au schimbat cu adevărat lumea.

History Extra a adunat cinci femei despre care merită să știm mai mult.

Recomandări

NU TE SUPĂRA, PRIETENE!
CINE ÎL SUSȚINE PE TRUMP
VALENCIA E SUB APĂ
HOLLYWOOD VOTEAZĂ HARRIS
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ALEGE DE AMERICA?

Ruth Graves Wakefield

Ce? Fursecurile cu ciocolată
Când? 1938

Fursecurile cu ciocolată sunt des pregătite în bucătăriile americanilor, dar nu numai, însă prima dată când rețeta unor astfel de dulciuri a fost pusă în aplicare a fost în 1938. Îi putem mulțumi bucătăresei americane Ruth Graves Wakefield pentru existența delicioaselor fursecuri. Potrivit legendei urbane, ea a inventat rețeta clasică după ce a rămas fără ciocolată de brutărie în timp ce făcea fursecuri pentru oaspeții de la cabana sa turistică, Toll House Inn din Whitman, comitatul Plymouth. Reticentă să dea o fugă până la magazinul alimentar, ea a fărâmițat niște ciocolată semidulce Nestlé și a adăugat-o în bolul de mixare, așteptându-se ca aceasta să se topească în aluat în timpul procesului de gătire. Spre surprinderea ei, bucățile mici de ciocolată au rămas intacte și astfel s-a născut prăjitura cu ciocolată „Toll House”.

Rețeta a apărut într-un articol dintr-un ziar al vremii, dar în timp ea a devenit extrem de populară, peste tot în lume. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, soldații staționați peste hotare împărțeau fursecurile pe care le primeau în pachetele de îngrijire, iar vestea despre deliciul lor s-a răspândit rapid. Wakefield și Nestlé au ajuns curând la un acord pentru ca firma de ciocolată să comercializeze fursecurile sale (se presupune că bucătarul american a primit doar un dolar și o rezervă pe viață de ciocolată Nestle ca parte a acestei înțelegeri). Astăzi, fursecurile cu fulgi de ciocolată ocupă un loc remarcabil în cadrul pieței culinare. Acestea valorează peste 18 miliarde de dolari/an în SUA, relatează History Extra.

Lizzie Magie

Ce? Monopoly
Când? 1903

Faimosul joc Monopoly este considerat drept „sursa” multor certuri de familie de Crăciun, da,r fie că îl iubești sau îl urăști, Monopoly continuă să fie unul dintre cele mai cunoscute jocuri de societate din toate timpurile. Cu toate acestea, puțin cunoscuta inventatoare a jocului ar putea să nu fie prea entuziasmată dacă ar ști cum încearcă oamenii să câștige jocul în prezent (un proces care implică achiziționarea celor mai multe proprietăți de pe tablă și creșterea treptată a bogăției prin taxarea tuturor celor care au avut ghinionul să aterizeze pe spațiile tale).

Născută în Illinois în 1866, Elizabeth „Lizzie” Magie a fost o politiciancă înverșunată și o activistă declarată. Odată, aceasta a dat un anunț în ziar în care se vindea ca „tânără sclavă americană” pentru a-și exprima frustrarea față de rolurile tradiționale de gen.

Versiunea timpurie a jocului cunoscut acum sub numele de Monopoly s-a numit inițial „Jocul proprietarului” și avea scopul ferm de a evidenția relele capitalismului. Populară printre intelectualii de stânga și academicienii universitari, Magie dorea ca jucătorii să experimenteze o „demonstrație practică a sistemului actual de acaparare a terenurilor, cu toate rezultatele și consecințele sale obișnuite”.

Ea avea două seturi de reguli pentru joc. Primul prevedea ca fiecare jucător să beneficieze de fiecare dată când cineva dobândea o nouă proprietate, iar toți câștigau doar atunci când jucătorul care avea cea mai mică sumă de bani la începutul jocului o dubla. Cel de-al doilea set de reguli seamănă mai mult cu versiunea jocului de astăzi, câștigătorul fiind cel care îi falimentează pe ceilalți.

Brevetul pentru acest joc a fost vândut în cele din urmă unei companii de jocuri numită Parker Brothers. Aceștia l-au relansat cu un singur set de reguli (în care ești obligat să îți zdrobești adversarii pentru a ieși învingător).

Josephine G. Cochrane

Ce? Mașina de spălat vase
Când? 1886

Din punct de vedere tehnic, Josephine G. Cochrane nu a fost prima persoană care a inventat mașina de spălat vase. Această distincție îi revine lui Joel Houghton, care a brevetat un dispozitiv simplu, fabricat din lemn, în 1850. Acționat manual, acest prim sistem de spălare a vaselor a fost însă ineficient și nu s-a bucurat niciodată de un mare succes. Mai mult de 30 de ani mai târziu, Josephine Cochrane, o bogată personalitate socială, era frustrată de faptul că porțelanurile sale scumpe erau frecvent deteriorate de către servitori în timpul spălării manuale. Ea a început să se chinuie într-un șopron din grădina sa, proiectând concepte pentru spălarea vaselor și, în cele din urmă, și-a dus ideea la bun sfârșit cu ajutorul unui mecanic pe nume George Butters.

Mașina a fost expusă la Expoziția Columbiană Mondială de la Chicago din 1893, unde a câștigat premiul pentru „cea mai bună construcție mecanică, durabilă și adaptată la domeniul său de activitate” și a atras atenția mai multor restaurante și hoteluri.

Cochrane a fost recunoscută post-mortem pentru contribuția sa la piața caselor de consum în 2006, când i s-a acordat un loc în „National Inventors Hall of Fame”.

Beatrice Shilling

Ce? Dispozitiv tehnic pentru avioanele timpurii
Când? 1940

Beatrice Shilling s-a născut în martie 1909 în micul sat Waterlooville din Hampshire. Și-a cumpărat prima motocicletă la vârsta de 14 ani și, mai târziu, a urmat o pregătire de inginer – un lucru extrem de dificil pentru femei la acea vreme – înainte de a obține un post de ofițer tehnic la Royal Air Establishment din Farnborough în anii 1930.
Când a început Bătălia din Marea Britanie, în iulie 1940, a devenit repede clar că exista o problemă serioasă: avioanele Luftwaffe aveau motoare cu injecție de combustibil, în timp ce RAF nu avea. Acest lucru însemna că, ori de câte ori un pilot britanic intra în picaj pentru a se scutura de un avion inamic, motorul scânteia și, uneori, se oprea complet.

Shilling și echipa sa au lucrat în ture de 19 ore încercând să recreeze condițiile în care ar putea avea loc aceste tăieturi. După un an, ea a descoperit o modalitate de a regla fluxul de combustibil în camerele plutitoare ale motorului cu ajutorul unui disc metalic cu o gaură în el – care mai târziu a devenit cunoscut mai degrabă sub numele de „Orificiul domnișoarei Shilling”.

Shilling a montat ea însăși aceste dispozitive pe avioane, călătorind între aerodromuri pe motocicleta sa Norton. Soluția a rezolvat defecțiunea care provoca moartea piloților.
În 1947, a fost decorată cu OBE pentru munca sa de pionierat.

Hedy Lamarr

Ce? Dispozitivul de ghidare radio a torpilelor
Când? 1940s

Născută Hedwig Kiesler la Viena, într-o familie evreiască bogată, Hedy Lamarr este cunoscută mai ales pentru că a jucat în filme de succes la Hollywood, precum „Lady of the Tropics” (1939), „Boom Town” (1940), precum și în controversatul film „Ecstasy” (1933). A fost, de asemenea, un inventator talentat deoarece ea a creat produse diferite – de la un semafor îmbunătățit până la o băutură carbogazoasă asemănătoare cu Alka-Seltzer.

În ceea ce privește invențiile sale, poate că este cel mai bine amintită pentru că a contribuit la dezvoltarea unui sistem de ghidare radio a torpilelor pentru a contracara amenințarea de bruiaj, brevetat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Principiile acestei lucrări sunt încorporate în tehnologia Bluetooth și Wi-Fi pe care o folosim astăzi.