• El a fost ales papă în aprilie 2005, după moartea lui Ioan Paul al II-lea.
  • În scrisoarea datată 29 august 2006, fostul papă i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru că l-a călăuzit „bine” de-a lungul vieții.
  • Benedict a fost criticat în legătură cu perioada în care a fost arhiepiscop de München și Freising, între 1977 și 1982, în urma publicării unui raport comandat de biserică privind abuzurile comise de clerul catolic de acolo.

Fostul Papă Benedict al XVI-lea, care a murit sâmbătă într-o mănăstire din Vatican la vârsta de 95 de ani, și-a cerut iertare pentru cei pe care i-a „nedreptățit” în testamentul spiritual publicat după moartea sa.
Benedict, care a fost primul suveran pontif din ultimii aproape 600 de ani care a demisionat din funcție, în loc să rămână în funcție pe viață, a decedat sâmbătă, potrivit unui comunicat al Vaticanului.

El a fost ales papă în aprilie 2005, după moartea lui Ioan Paul al II-lea. În timpul testamentului, care a constat într-o scrisoare ce conținea ultimele cuvinte ale papei, Benedict a vorbit despre „numeroasele motive” pe care le-a avut pentru a fi recunoscător pentru viața sa.

În scrisoarea datată 29 august 2006, fostul papă i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru că l-a călăuzit „bine” de-a lungul vieții. De asemenea, el și-a exprimat recunoștința față de părinții săi, despre care a spus că i-au dat „viață într-o perioadă dificilă”.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

În continuare, el i-a mulțumit surorii sale pentru ajutorul și fratelui său pentru „claritatea judecății” pe care i-a împărtășit-o. Benedict era cunoscut ca fiind mai conservator decât succesorul său, Papa Francisc, care a făcut demersuri pentru a îndulci poziția Vaticanului cu privire la avort și homosexualitate, precum și pentru a face mai mult pentru a face față crizei abuzurilor sexuale care a cuprins biserica în ultimii ani și a umbrit moștenirea lui Benedict.

În aprilie 2019, Benedict a discutat criza abuzurilor sexuale într-o scrisoare publică, susținând că aceasta a fost cauzată în parte de revoluția sexuală din anii 1960 și de liberalizarea învățăturilor morale ale bisericii.
În ianuarie 2020, Benedict a fost forțat să se distanțeze de o carte considerată pe scară largă ca fiind subminatoare pentru Francisc, în timp ce acesta se gândea dacă să permită bărbaților căsătoriți să devină preoți în anumite cazuri.

Cartea, „Din adâncurile inimilor noastre”, pleda în favoarea tradiției vechi de secole a celibatului preoților în cadrul Bisericii Catolice. Inițial, Benedict a fost menționat ca fiind coautor, dar ulterior a precizat că a contribuit doar la o secțiune a textului.

Un an mai târziu, Benedict a fost criticat în legătură cu perioada în care a fost arhiepiscop de München și Freising, între 1977 și 1982, în urma publicării unui raport comandat de biserică privind abuzurile comise de clerul catolic de acolo.