• Tehnologia de ultimă generație cu siturile arheologice. Utilizarea dronei și imprimării 3D permite vizitatorilor să exploreze și să interacționeze cu replica și modelele siturilor arheologice.
  • De la specii de plante și animale reprezentate digital până la pinguini zburători metalici, Muzeul Viitorului din Dubai oferă o experiență impresionantă și interactivă pentru vizitatori.
  • Muzeul Dalí din Florida aduce artistul suprarealist Salvador Dalí la viață prin utilizarea inteligenței artificiale. Proiectul Dalí Lives permite vizitatorilor să interacționeze cu o reimaginare a artistului spaniol prin intermediul inteligenței artificiale.

Atunci când ne gândim la un muzeu, ne imaginăm vitrine cu manuscrise medievale, statui clasice și artefacte antice. În ultimul timp, însă, a avut loc o schimbare către un alt tip de muzeu, unul care abordează tehnologia și inovația, scrie CNN. Iată câteva exemple de muzee care pun accentul pe viitor și adoptă schimbarea:

Muzeul ArtScience din Singapore

Muzeul ArtScience este cunoscut pentru expozițiile sale care depășesc limitele tradiționale. Aici, vizitatorii pot experimenta expoziții interactive și multisenzoriale, cum ar fi We Live in an Ocean of Air, care utilizează realitatea virtuală și alte tehnologii pentru a crea experiențe unice într-o pădure de arbori giganți de sequoia. Muzeul colaborază adesea cu colectivul artistic teamLab, cu scopul de a crea instalații interactive. Expoziția permanentă Lumea viitorului: Where Art Meets Science oferă o experiență digitală dinamică, în care instalațiile se adaptează în timp real în funcție de mișcările vizitatorilor.

Muzeul roboților și al inteligenței artificiale din Seul

Acesta se concentrează pe promovarea științei, tehnologiei și inovării în societate. Aici, vizitatorii pot explora roboți și tehnologii inteligente, precum inteligența artificială și realitatea virtuală.

Recomandări

UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE

Muzeul Oman Across Ages din Oman

Deschis recent în apropierea orașului antic Nizwa, îmbină tehnologia de ultimă generație pentru a oferi vizitatorilor o călătorie prin diferite dinastii și civilizații care au contribuit la istoria Omanului.

Pentru a documenta și cartografia siturile arheologice, muzeul a folosit drone, oferind astfel o perspectivă aeriană și detaliată asupra acestor locuri istorice. De asemenea, utilizarea tehnologiei de imprimare 3D a permis producerea replicilor și modelelor siturilor arheologice, oferind vizitatorilor o experiență mai tangibilă și interactivă.

Muzeul Viitorului din Dubai

Este un cabinet de curiozități de înaltă tehnologie, răspândit pe șapte etaje, unde poți vedea, un pinguin zburător metalic care se înalță deasupra capetelor, rânduri de capsule cilindrice suspendate, care conțin reprezentări digitale ale speciilor de plante și animale și o bibliotecă de 4.500 de coduri ADN de animale care pot fi colectate pe dispozitive inteligente.

Muzeul Dalí din Florida

La Muzeul Dalí, artistul suprarealist spaniol prinde viață prin intermediul unei rezurecții tehnologice inovatoare. Utilizând inteligența artificială, vizitatorii au ocazia să interacționeze cu o reimaginare a artistului spaniol, Salvador Dalí, în prezent.

Proiectul numit Dalí Lives a fost realizat în colaborare cu agenția de publicitate Goodby Silverstein & Partners. Prin folosirea a peste 1.000 de ore de învățare automată, un algoritm de inteligență artificială a fost antrenat să învețe trăsături distinctive ale feței lui Dalí, care au fost apoi proiectate pe fața unui actor. Rezultatul a fost obținerea a 125 de videoclipuri interactive, cu mii de combinații diferite, astfel încât experiența fiecărui vizitator în întâlnirea cu Dalí reimaginat să fie unică, la fel ca și artistul în sine.

Pe lângă acest proiect, anul trecut, muzeul a prezentat și Dream Tapestry, o instalație care a utilizat generatorul de inteligență artificială DALL-E de la OpenAI pentru a evoca imagini din visele vizitatorilor. Fiecare vis contribuia la crearea unei tapiserii colective, afișată pe un ecran de 3,5 metri, oferind astfel o experiență fascinantă și inedită în cadrul muzeului.

Citește și: