• Parada militară are loc anul acesta pe Avenue Foch, și nu pe Champs Elysée.
  • Ceremonia este consacrată celor 80 de ani de la debarcarea din Normandia și Jocurilor Olimpice.
  • Flacăra olimpică este adusă la finalul defilării, încadrată de călăreții Cadre Noir de Saumour.

Aleasă din 1880 ca zi națională pentru tânăra Republică, ea marchează căderea vechiului Regim. Cu o singură excepție – 1979, când parada a avut loc între Piața Națiunilor și Piața Republicii din Paris, celebra defilare militară are loc pe Champs Elysée fără întrerupere de 44 de ani. Anul acesta marchează o nouă excepție, datorită Jocurilor Olimpice care se deschid la Paris peste două săptămâni.

Parada de 14 iulie deschide sărbătoarea națională. Ce noutăți avem anul acesta?

Prima și cea mai importantă modificare este faptul că defilarea are loc, anul acesta, nu pe Champs Elysée, ci pe Avenue Foch. Piața Concorde, unde se instalau tribunele oficiale, este transformată în arenă pentru câteva competiții olimpice

Foch este unul dintre marile bulevarde care pornesc, la fel că Champs Elysée, în forma de stea de la Arcul de Triumf. Ca în fiecare an, parada a fost deschisă de președinte, care a fost însoțit de Garda Republicană pe tot traseul sau de la Etoile de-a lungul Avenue Foch.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Ca în fiecare an, defilarea are o tematică – mai precis două anul acesta. În deschidere a avut loc a animație consacrată aniversării a 80 de ani de la debarcarea din Normandia. Franța aduce, astfel, un omagiu Aliaților care în 1944 au ajutat la eliberarea sa de sub ocupația nazistă.

Parada trupelor a fost deschisă anul acesta de militari indieni pentru a marca cea de-a 25-a aniversare a parteneriatului strategic cu India. Iar dimensiunea internațională a acestei ediții este ilustrată și prin participarea aeronavelor străine, prezența trupelor militare internaționale precum și onoarea acordată liceelor militare africane.

A doua temă, care este evidentă, este olimpismul. JO au loc anul acesta la Paris și se deschid peste două săptămâni. Am văzut trimiteri la acest eveniment excepțional pe tot parcursul defilării, pentru a marca spiritul și valori comune pe care le apară Armata și Olimpismul.

Animația finală, care este și ea tradițională pentru defilarea de 14 iulie, este consacrată acestor Jocuri atât de așteptate. Ca preambul la divertismentul final, flacăra olimpică este escortată de călăreții Cadre Noir de Saumur până la tribuna prezidențiala. Purtătorul ei este Colonelul Thibault Vallette, scutierul șef al acestei unități de excelență și medaliat cu aur în competiția de echipe de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016.

Ce alte festivități sunt așteptate azi?

Dacă vă aflați la Paris, să știți că tradiționala întâlnire cu Armata are loc la Hotel de Invalides, Esplanada fiind și ea ocupată de arene sportive. În curtea principală au loc demonstrații și o expoziție cu 63 de inovații recente, iar în grădinile nordice sunt standuri de prezentare și recrutare, o expoziție statică a numeroase vehicule terestre și un Alpha Jet al Patrouille de France. Demonstrații dinamice și muzicale au loc pe tot parcursul după-amiezii.

Fiecare arondisment din Paris organizează animații, baluri, iar marele concert liric, care avea loc în fata Turnului Eiffel, poate fi auzit anul acesta pe esplanade din fața primăriei.

În sfârșit, ziua se încheie cu tradiționalul foc de artificii de la Turnul Eiffel. Nu-l puteți urmări pe Champs de Mars ca de obicei, ci în transmisie live sau în cartierele din jur. Va fi spectaculos pentru că, pentru prima dată, 1.000 de drone luminoase participă la spectacol.

Citește și