• Ioan Aurel Pop a fost invitat la Marius Tucă Show
  • Ioan Aurel Pop: „Ideea de a interzice cuvinte este tipic dictatorială
  • Ioan Aurel Pop: „Ne trezim obligați să gândim cum vorbește o grupare” 

E o vreme ciudată. E vremea în care oameni cu competențe intelectuale discutabile pun, cu de la sine putere, semnul <interzis> pe opere de artă, de literatură, de muzică, pe persoane și personalități de creație a căror valoare, indiferent de opinia lor, a fost și este indiscutabilă. Trăim în vremea în care lui Beethoven și lui Shakespeare li se dau „cancel” în virtutea unor criterii arbitrare, sublimate într-o mediocritate evidentă.

„Proștii da’ mulții” realiniază standardele culturale într-o manieră care pretinde dreptate dar e analfabetism, incultură, neputință intelectuală. Ioan Aurel Pop a vorbit de multe ori despre aceste criterii care, sub pretextul unei justiții imbecile, dărâmă tot ce-i iese în cale. A fost la Marius Tucă, pentru o discuție pe tema oportunității acestui “cancel culture”.

„Ideea de dictatură”

Ioan Aurel Pop: „E posibil să fim tiranizați de o anumită atmosferă a inculturii. Cum să spunem că William Shakespeare trebuie interzis, corectat… E ca și cum aș spune că dau azi o lege, apoi dacă legea este de azi eu nu pot să am pretenția ca cei vechi să o știe. Sunt chestiuni care țin de ideea de dictatură, ne obligă să facem ce dorește acea voință. Se știe că regimurile de dictatură de oriunde și oricând sunt considerate regimuri primejdioase.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Despre interzicerea cuvintelor „mamă” și „tată” și înlocuirea lor cu „părinți”

Ioan Aurel Pop: „Ideea de a interzice cuvinte este tipic dictatorială. Academia este o instituție care păstrează ce e bun. Pe măsură ce interzici cuvintele, omul le va repeta mai mult. Ne mai mirăm că se interzic bucăți muzicale.”

Libertatea presei și drepturile individuale

Ioan Aurel Pop: „Există anumite forțe care ne-au răpit din drepturile cetățenești. Eu am spus ceea ce am vrut să spun, dar sunt oameni care sunt vulnerabili. Ne-am luptat să eliminăm aceste dictări și acum ne trezim restrânși în drepturile noastre, obligați să gândim cum vorbește o grupare.” 

Marius Tucă Show, la Aleph News. „Fă-mi un parfum care miroase a iubire!” (Christian Dior)