• Cântecul s-a numit inițial „The One Horse Open Sleigh”.
  • Publicul a ales ca piesa să fie redenumită drept „Jingle Bells”.
  • Lui Pierpont i-a fost dedicat un indicator „Jingle Bells” pe locul bisericii unitariană.

Adesea considerat un cântec tradițional de Crăciun, versurile și muzica celebrului cântec „Jingle Bells” au fost scrise în 1857 de organistul și dirijorul de cor James Pierpont. Piesa a fost scrisă pentru o slujbă religioasă de Ziua Recunoștinței în Savannah. A fost atât de bine primit încât copiilor li s-a cerut să repete interpretarea la slujbă. De atunci a rămas un standard de Crăciun.

Partitura, publicată pentru prima dată în 1857 de Oliver Ditson cu titlul original „The One Horse Open Sleigh”, a fost reeditată doi ani mai târziu, cu o singură schimbare de titlu aleasă de public: „Jingle Bells”, scrie SongHall.

Cântecul care a devenit un hit

James Pierpont s-a născut în 1822 în Massachusetts, fiul unui aboliționist înfocat. În anii 1850 s-a mutat în Savannah, alăturându-se fratelui său John, care slujea în congregația unitariană. James a acceptat un post de organist și director muzical al bisericii. În toamna anului 1857 a început să scrie despre Crăciunurile sale și despre dorul de zăpadă și de obiceiurile tradiționale.

Recomandări

SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%

După moartea primei sale soții, Millicent Cowee, James s-a căsătorit cu fiica primarului Thomas Purse, Eliza Jane. La începutul Războiului Civil, el s-a alăturat voluntarilor Isle of Hope din partea Confederației. Pierpont a supraviețuit războiului și a trăit până în 1893, când a decedat în Winter Haven, Florida.

A fost înmormântat în Laurel Grove, alături de cumnatul său Thomas, care a fost ucis în prima bătălie de la Bull Run. Familia avea să ajungă din nou în prim-plan la nivel național prin activitatea nepotului lui James, celebrul capitalist J. Pierpont Morgan.

Biserica unitariană în care Pierpont a cântat la orgă și a dirijat prima interpretare a piesei „Jingle Bells” a fost mutată din locația sa originală, însă un indicator „Jingle Bells” i-a fost dedicat lui Pierpont pe locul bisericii.

În perioada 1890-1954, „Jingle Bells” s-a aflat în top 25 cele mai înregistrate cântece din istorie, depășind „Blue Skies”, „I Got Rhythm” și „Georgia On My Mind”. În 1997, pentru a continua moștenirea, a fost înființat un fond de burse muzicale James Lord Pierpont la Armstrong Atlantic State University.

Citește și