• Aproape două treimi din sportivi, în jur de 7.000, vor fi pe Sena în 85 de bărci.
  • Spectacolul va fi „o poveste despre ceea ce este Franța”cu Parisul ca decor.
  • Pentru ceremonia de deschidere au fost create 3000 de costume, toate unice.
  • Sunt așteptați peste 300.000 de spectatori și peste 1 miliard de telespectatori.

Notre-Dame, Aya Nakamura, un submarin și mai multe camere de filmat ca niciodată – știm deja câte ceva despre ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, deși spectacolul ramâne secret.

Este pentru prima data când ceremonia de deschidere are loc în afara stadionului și mai ales, pentru prima data când are loc pe apă.


Parada fluvială de aproape patru ore se va întinde pe șase kilometri de-a lungul Parisului istoric și va găzdui câteva sute de artiști.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Ce știm pâna acum despre ceremonia de deschidere care va avea loc vineri

Sena și monumentele emblematice ale Parisului, Notre-Dame, Luvru, Muzeul Orsay…vor fi în centrul ceremoniei de deschidere, care va amesteca arta și sportul în inima Orașului Luminilor. Doar în jur de zece persoane, printre care romanciera Leïla Slimani, istoricul Patrick Boucheron și scenaristul Fanny Herrero, cunosc evoluția acestui spectacol de 3h45, care va începe la ora 19:30 ora Parisului și intenționează să „rupă codurile” prin ocuparea orelor de prime în afara unui stadion.


De la 6.000 la 7.000 de sportivi vor defila in 85 de bărci, în culorile delegației lor, de la est la vest pe Sena, de la podul Austerlitz până la Turnul Eiffel, la picioarele caruia va avea loc buchetul final. Aproximativ 3.000 de dansatori, muzicieni și actori vor asalta cele două maluri ale Senei și podurile, pe un traseu de șase kilometri. 200 de dressinguri și aproape 300 de artiști de coafură și machiaj vor fi staționați în dressing-uri de fiecare parte a râului.


80 de ecrane gigantice vor fi instalate pe platforme pentru cei 326.000 de spectatori pentru care s-au instalat deja tribunele de-a lungul fluviului. Ceremonia, urmărită de peste un miliard de telespectatori, va fi în proporție de 98% live și 2% alcătuită din secvențe video preînregistrate, inclusiv un prolog filmat.

Toate acestea necesită mijloace enorme

Peste 100 de sisteme de camere (robotice, la bordul macaralelor, drone, elicoptere sau bărci) sunt incluse, precum și peste 200 de smartphone-uri pe bărcile sportivilor.

„Acest lucru reprezintă de trei ori numărul de camere folosite în timpul ceremoniei olimpice pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo” din 2021, a precizat Comitetul Internațional Olimpic (CIO), pentru care va fi „cea mai mare producție realizată vreodată în ceea ce privește „echipamente și resurse de difuzare”.


Două treimi din acest spectacol se va desfășura în lumină naturală, la apus. Iluminatul pentru ultima treime va fi asigurat de Thomas Dechandon. El este cel care a proiectat de exemplu luminile pentru opera rock Starmania, revăzută de Thomas Jolly în 2022, care a măturat scena și publicul cu numeroase fascicule laser. Ideea unui submarin în Sena este în lucru, organizatorii spun că vor să „exploreze tot ceea ce poate fi pus la dispoziție”.

Care va fi tematica acestui spectacol care se anunță grandios?

„Cel mai mare spectacol din lume” trebuie să fie „minunat, distractiv, spectaculos, dar și semnificativ”, a declarat designerul său. Va fi alcătuit din douăsprezece tablouri care vor celebra atleții, vor spune „o poveste despre ceea ce este Franța”, o țară bogată în „diversitatea sa” adaugă el.

Parisul va fi decorul, Notre-Dame va fi scena. „De ce să construiesc decoruri, când am cel mai frumos decor din lume?”, spune Thomas Jolly, care a ales să prezinte celebrele monumente de-a lungul râului. Printre aceste vedete cărora era „de neconceput să nu le aducă un omagiu”: Notre-Dame de Paris, alte două scene la Théâtre du Châtelet și la Muzeul Luvru. Unele dintre secvențele înregistrate se scufundă „în interiorul unor clădiri emblematice”.


Coloana sonoră include creațiile regizorului muzical Victor Le Masne, amestecând pop, orchestră simfonică, coruri și bucle electro tipice French Touch, pentru că „Franța est e Jul, Edith Piaf și chiar Natalie Dessay”. Aya Nakamura va fi îmbrăcată în Dior. Este așteptată și Céline Dion, dacă starea ei de sănătate o permite.


Au fost create aproximativ 3.000 de costume, toate unice, unele din materiale reciclate, potrivit directorului de costume Daphné Bürki, care a încrucișat lumea îmbrăcămintii sportive cu cea a costumelor istorice și a vestimentației de gală..

Nicio repetiție completă nefiind posibilă fără a trăda surpriza, spectacolul trebuia pregătit în secvențe, în hangare foarte mari și pe baze nautice sau râuri.

Citește și