• Actorul Jason Momoa a făcut vineri, la festivalul de film Sundance, un avertisment dur și sobru cu privire la pericolele exploatării miniere la mare adâncime.
  • „Au fost momente în care am plâns și am fost cuprins de emoție” în timpul filmului, a declarat Jason Momoa pentru AFP înainte de premiera mondială a filmului la festivalul din Utah, SUA.
  • „Este foarte important să îți folosești puterea în scopuri bune. Este vorba despre toate aceste lucruri care mă pasionează” , a adăugat actorul.

Actorul american Jason Momoa, supereroul din Aquaman” , a tras un semnal de alarmă vineri, la Festivalul de Film de la Sundance, cu privire la pericolele exploatării miniere în adâncuri. Actorul de origine hawaiană este naratorul filmului Deep Rising” , unul dintre cele mai așteptate documentare ale festivalului, care denunță cursa marilor grupuri industriale pentru a găsi metale rare în abis, scrie Le Figaro.

Fundul adânc al mării, care absoarbe cantități mari de dioxid de carbon, este râvnit pentru depozitele sale de metale rare utilizate în aplicații industriale și electronice.

Susținătorii exploatării miniere a fundului mării susțin că recoltarea nodurilor polimetalici, care conțin nichel și cobalt utilizate în bateriile mașinilor electrice, poate contribui la reducerea dependenței de combustibilii fosili.

Recomandări

ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU

Dar ecologiștii și oamenii de știință se tem că, pe lângă riscurile pentru speciile vulnerabile din aceste zone, există riscul de degradare a ecosistemelor marine, care joacă un rol esențial în reglarea climei. Mai multe țări au solicitat o interzicere a acestei exploatări.

„Au fost momente în care am plâns și am fost cuprins de emoție” în timpul filmului, a declarat Jason Momoa pentru AFP înainte de premiera mondială a filmului la festivalul din Utah, SUA.

Este foarte important să îți folosești puterea în scopuri bune. Este vorba despre toate aceste lucruri care mă pasionează” , a adăugat actorul, care a urmat cursuri de biologie marină în timpul studiilor și a fost numit ambasador al vieții subacvatice de către Programul Națiunilor Unite pentru Mediu.

Documentarul urmărește actorii cheie din această industrie emergentă, cum ar fi grupul canadian TMC (The Metals Company). Compania a obținut primul permis de testare” de la Autoritatea Internațională a Fundului Mării (ISA), cu sediul în Kingston, Jamaica, în septembrie anul trecut, pentru a extrage 3.600 de tone de metale în zona Clarion Clipperton (Pacific), în apropiere de Hawaii.

Acesta arată ce se întâmplă în culise în timp ce directorul executiv al grupului, Gerard Barron, îi ademenește pe investitori cu asigurări că cea mai pustie și dezolantă parte a planetei” va suferi pagube mici în comparație cu cele provocate pădurilor tropicale de către industria minieră.

Dar „știm atât de puțin” despre riscurile reale pentru fundul mării, a declarat pentru AFP Matthieu Rytz, regizorul filmului Deep Rising”. Apoi și-a clarificat punctul de vedere: Exploatarea minieră la mare adâncime este doar o grabă, deoarece nu avem încă suficiente cunoștințe științifice pentru a înțelege cu adevărat ce se întâmplă acolo. „

Cu toate acestea, TMC se așteaptă să extragă zece milioane de tone de material de pe fundul mării în fiecare an începând cu 2025. Grupul este doar unul dintre cele aproximativ 20 de institute de cercetare sau companii care dețin permise de explorare în oceane și care așteaptă să primească undă verde pentru a începe exploatarea la scară comercială.

Nici o soluție miraculoasă

Documentarul lui Matthieu Rytz susține că nu există o „soluție miraculoasă” la criza energetică. Cursa care se pregătește este doar noul petrol” și ar putea declanșa în viitor războaie pentru accesul la resurse.

Filmul prezintă reuniunile IAMF, descrise de Matthieu Rytz ca fiind o cameră întunecată din Kingston, Jamaica” , unde delegații decid viitorul a 65% din suprafața planetei”. În plus, acesta a adăugat: Aceasta este marea liberă, este în afara jurisdicției naționale. Ne aparține tuturor sau nu aparține nimănui” .

În acest film, Matthieu Rytz vorbește cu oameni de știință care consideră că ar putea fi explorate surse alternative de energie curată și mai abundentă, cum ar fi hidrogenul, pentru industria auto sau că ar putea fi dezvoltate în continuare diferite opțiuni, cum ar fi calea ferată de mare viteză.

Directorul consideră că această cercetare industrială este inutilă și periculoasă: În primul rând, nu avem nevoie de aceste metale. Aceste locuri în care vom extrage sunt un dezastru total. Nu există nici o jumătate de dezastru. Este ca și cum ai tăia o pădure tropicală. Această nevoie de a proteja mările și oceanele este împărtășită pe deplin de Jason Momoa, care a concluzionat spunând: „vizionând acest film trebuie să îți pui întrebări, să discuți și să spui: trebuie să regândim totul.”