• Potrivit unui studiu al Asociației Editorilor Italieni, SUA este cea mai mare piață de carte din lume, urmată de China, Germania, Marea Britanie, Franța și Italia.
  • Sectorul editorial spaniol a înregistrat o creștere generală a cifrelor de vânzări în 2021, în ciuda faptului că a fost un an care a fost încă tras în jos de efectele pandemiei.
  • În afară de piețele menționate mai sus, alte rezultate au fost pentru Polonia (+9%), Olanda (+8%) și Austria (+4%).

Raportul Federației spaniole a breslelor de editori precizează că vânzările au ajuns anul trecut la 2.576,70 milioane de euro, Conform El Pais.

Sectorul editorial spaniol a înregistrat o creștere generală a cifrelor de vânzări în 2021, în ciuda faptului că a fost un an care a fost încă tras în jos de efectele pandemiei. Federația breslelor editorilor spanioli (FGEE) și-a prezentat marți raportul anual, în care subliniază că cifra de afaceri a crescut cu 5,6% față de 2020, ajungând la 2.576,70 milioane de euro. Această creștere, care în anul precedent a fost de 2,4%, reprezintă „cea mai mare de până acum în acest secol” și se datorează faptului că numărul de exemplare vândute a crescut cu 5,9%, până la 174,10 milioane.

În ciuda închiderii librăriilor din întreaga lume în timpul pandemiei, multe țări au înregistrat o creștere uriașă a vânzărilor de cărți, în special online. Marea Britanie a atins un record al ultimilor opt ani, vânzând peste 200 de milioane de cărți în 2020, potrivit Neilson BookScan, iar SUA a înregistrat o creștere a pieței de 8,2% în 2020, cu 750,89 milioane de vânzări, cel mai mare nivel din 2010.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Piața de carte în Europa

Prin intermediul inițiativei PubMagNet, o colaborare între reviste de specialitate din industria cărții din întreaga lume, reprezentanți ai publicațiilor din Italia, Spania, Marea Britanie, Rusia, Norvegia și de pe piețele de limbă germană au împărtășit cu Books+Publishing informații despre cum s-au descurcat piețele lor respective – precum și estimări ale altor piețe europene – în 2021. Rapoarte suplimentare din China și SUA contribuie la completarea tabloului pieței editoriale globale.

Pe plan local, piața australiană de carte a înregistrat o scădere de 1% în volum (la 65,4 milioane de unități vândute) și o creștere de 2,5% în valoare (la 1,26 miliarde de dolari) în 2021, potrivit Nielsen BookScan.

Potrivit unui studiu al Asociației Editorilor Italieni, SUA este cea mai mare piață de carte din lume, urmată de China, Germania, Marea Britanie, Franța și Italia.

Datele provizorii ale biroului de cercetare al AIE, care provin din diverse surse, au estimat că fiecare dintre piețele măsurate a înregistrat o creștere de la an la an. În afară de piețele menționate mai sus, alte rezultate au fost pentru Polonia (+9%), Olanda (+8%) și Austria (+4%).

Paradoxul cititorilor români

În țara noastră putem vorbi de un paradox: vânzările de carte au scăzut, dar românii au citit mai mult. Acest lucru este susținut de studiul realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală cu privire la tendințele consumului cultural public în contextul pandemiei COVID-19. 60% dintre participanții la acest studiu au declarat că au citit măcar o dată în ultimele șase luni ale anului 2020, iar 14% dintre români și-au făcut un obicei din a citi zilnic.

Motivația din spatele acestui comportament este destul de simplă. Introducerea unor restricții de deplasare a oferit mai mult timp liber oamenilor, iar aceștia au preferat să îl investească în propria dezvoltare și în lectură.