• Narcis Dorin Ion, managerul Muzeului Național Peleș Sinaia a fost invitatul lui Marius Tucă luni seară
  • Narcis Dorin Ion, despre castelele României: „Mult huliții comuniști, dar în 1990 mai existau vreo 1.500 de castele, conace. Acum, dacă sunt 500. În 30 de ani am fărâmat tot”

Narcis Dorin Ion a fost director al Direcției „Muzee, Colecții și Arte Vizuale” din Ministerul Culturii, a fost directorul general al Castelului Bran și, din 2016, e manager al Muzeului Național Peleș din Sinaia. Autor al multor lucrări istorice de referință, istoricul Narcis Dorin Ion a rezistat unor numeroase adversități de-a lungul timpului și până la urmă a reușit să-și impună punctul de vedere. El a fsot invitatul lui Marius la emisiunea „Marius Tucă Show” de luni seară și a răspuns la eterna întrebare: ce se întâmplă cu castelele României? Vor intra ele în posesia statului român sau nu?

„Toata lumea știe Balcichikul, am găsit fotografii care arătau casa de la Mamaia. E făcută de un arhitect italian, casa e în stil românesc, a fost oferită principesei Elena, mama Regelui Mihai, și acum e într-o situație foarte proastă, deși este la Mamaia, este monument istoric. Terenul cred ca l-au mai limitat, nu mai e cel de pe timpul regelui, dar era un monumet care putea fi pus în valoare. (…) A rămas a statului. Carol al II-lea a obligat-o pe Elena să o vândă. Dar statul poate totuși să aibă grijă”, a explicat Narcis Dorin Ion.

„Am fost la Conacul Brătienilor de la Florica. (…) Ferma familiei Brătianu, care este construită de Ionel Brătianu Ferma, a fost ruinată în ultimii 4 – 5 ani de către niște proprietari inconștienți. Ori noi ne mândrim cu anul centenar. Acum e proprietate privată. Statul a cumpărat doar conacul”, a adăugat Narcis Dorin Ion.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
Sursa foto: Facebook/ Muzeul Național Brătianu

Condițiile în care se vizitează Castelul Peleș

Castelul Peleș a fost închis doar două luni pe perioada pandemiei. În prezent, muzeul poate fi vizitat în grupuri de cinci persoane, cu mască de protecție. Narcis Dorin Ion a spus la „Marius Tucă Show” că în anul 2019, 240.000 de turiști au vizitat muzeul.

„Eram fascinat de povestea că sunt camere secrete care nu se vizitează”, a spus Marius Tucă. „Nu sunt camere secrete, s-a încercat să se viziteze și etajul doi, dar castelul e fragil. Sunt camerele familiei, e unul dintre cele mai moderne castele din epoca lui. Regăsești toate stilurile arhitecturale, la dorința regelui Carol I”, i-a răspuns Narcis Dorin Ion.