Marea Britanie pune un curcubeu pe o monedă pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a mișcării „Pride”

Monetăria Regală a Marii Britanii a dezvăluit miercuri o nouă monedă de 50 de pence care comemorează, în culorile curcubeului, a 50-a aniversare a mișcării „Pride” din Marea Britanie.

Moneda are la bază valorile „Protest, Vizibilitate, Unitate și Egalitate” ale organizației „Pride” din Londra, pe un fundal care înfățișează culorile curcubelului.

Moneda a fost concepută de Dominique Holmes, un artist, scriitor și activist LGBTQ+ din estul Londrei.

Aceasta va fi prima dată când comunitatea LGBTQ+ este celebrată pe o monedă oficială din Marea Britanie.

Moneda comemorativă de 50 de pence a fost creată prin intermediul unui parteneriat între „Pride in London” și „Royal Mint”, iar în cadrul lansării va fi făcută o donație către „London LGBT Community Pride”.

A fost „un privilegiu” să vedem cum se fabrică moneda la Monetăria Regală, a declarat Asad Shaykh, directorul de marketing și comunicare al „Pride in London”.

„Nicăieri în lume nu a fost posibil acest lucru, cu excepția Regatului Unit. Comunitatea din Londra se simte foarte mândră astăzi”, a adăugat acesta.

„Pride in London” organizează din 2013 parada și evenimentele din capitală, inclusiv parada de anul acesta, care va avea loc sâmbătă, pe 2 iulie.

Primul marș de protest al „Pride” din Marea Britanie a avut loc, la Londra, în 1972, iar evenimentul anual salută acum peste 1,5 milioane de oameni pe străzile Londrei.

Clare Maclennan, director al Monetăriei Regale, a declarat că aniversarea este „o sărbătoare de referință” și că va folosi tehnica de imprimare color de înaltă tehnologie pentru a „surprinde spiritul Pride UK”.

Ea a adăugat că moneda de 50 pence nu va intra în circulație, dar va fi disponibilă online.

Exit mobile version