Masacrul înghețat din Epoca Fierului. Ce au descoperit arheologii

Arheologii au descoperit dovada unui masacru datând din Epoca Fierului, relatează CNN.

Orașul antic La Hoya, în nordul Țării Bascilor, a fost descoperit în 1935 și excavat pentru prima oară în 1973. Între anii 350 și 200 î.Hr., orașul a fost distrus într-un atac violent, nefiind reocupat vreodată.  Cei care au murit în timpul atacului au rămas acolo, până la excavarea orașului.

În speranța de a afla mai multe detalii despre atac, cercetătorii de la Universitatea Oxford, alături de o echipă de arheologi din Regatul Unit și Spania, au studiat 13 schelete recuperate din situl antic.

Prima analiză detaliată a rămășițelor umane

Bărbați, femei, copii erau printre cei morți. ,,Un bărbat a suferit multiple injurii frontale, ceea ce sugerează că era cu fața înspre atacator. Acest individ a fost decapitat, însă craniul nu a fost găsit. Se poate să fi fost luat drept trofeu”, a declarat autoarea analizei, Teresa Fernández-Crespo.

Studiul arată că un alt bărbat a fost înjunghiat pe la spate, iar o femeie și un bărbat aveau mâinile tăiate.

Cercetătorii au declarat că nu au găsit dovezi care să sugereze că rudele celor găsiți să se fi întors vreodată după cadavre, pentru a-i îngropa.

,,Din toată această analiză putem concluziona că atacatorii plănuiau distrugerea totală a orașului La Hoya”, au afirmat cercetătorii.

Experții cred că acest atac a avut legătura cu poziționarea geografică a orașului și faptul că era un sit dedicat activităților politice, comerciale și sociale.

Studiul a fost publicat joi în jurnalul Antiquity.

Exit mobile version