• Ceremonia de deschidere a JO24 a avut Parisul istoric în fundal ca decor.
  • Sportivii au defilat în ambarcațiuni pe Sena, sub ploaie, dar plini de entuziasm.
  • Flacăra Olimpică a fost «furată» de Fantoma de la Operă și a făcut turul Parisului.
  • Lady Gaga, Juliette Armanet, Aya Nakamura, dansatorii de la Operă au asigurat spectacolul.
  • Flacăra Olimpică se află în nacela unui balon care plutește deasupra Parisului până la finalul JO.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024 s-a desfășurat aseară, la Paris, timp de 3 ore și 45 de minute, sfidând provocările de securitate dar înfrântă de rafalele de ploaie sub care au defilat cei peste 10.000 de sportivi. Presa mondială salută un spectacol grandios, chiar dacă sunt scene care nu fac deloc unanimitate în rândul internauților.

Temerile privind securitatea unei ceremonii desfășurate pentru prima dată în afara unui stadion au fost spulberate, nimic nu a venit să tulbure ceremonia dacă n-ar fi ploaia, care s-a invitat din primul până în ultimul moment. Ambarcațiunile cu sportivi au defilat pe Sena, tranșând cu, de obicei, plictisitoarea și nesfârșita defilare pe pistele din jurul stadioanelor.

Prima parte a fost o proiecție istorică având ca decor Parisul și monumentele sale, cu dansatori pe acoperișuri, cu un purtător al Flacarii Olimpice în hainele Fantomei de la Operă străbătând toate locurile mitice, și a cărui identitate a rămas până la final un mister.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
GEN Z SUFERĂ DE DOOMSCROLLING
„ÎN SLUJBA ȚĂRII”
TRANSFORMAREA ANULUI

Lady Gaga a dat startul spectacolului cu un aer de cabaret parizian în pene roz, de altfel dansatoarele de la Moulin Rouge au fost și ele prezente. Un călăreț fantomatic în metal strălucitor a urcat Sena și apoi, într-o tăcere absolută, a străbătut Podul din fata Turnului Eiffel într-un costum Assassins Creed pentru a depune steagul olimpic în fața catargului pe care va rămâne până la încheierea Jocurilor.

Scene care au făcut notă discordantă

Au fost câteva scene care au făcut notă discordantă. Aya Nakamura, ieșind din Biblioteca Mazarin, pe Pont des Artes, flancată de Garda Republicană a fost deplasată, la fel și o reproducere a Cinei de Taină a lui da Vinci pe un alt pod cu o draquin și alte personaje ale cluburilor de noapte.

La lăsarea nopții, Turnul Eiffel ne-a făcut el însuși un spectacol, și am revăzut și Flacăra. Într-adevăr, un spectacol cu lasere a incendiat cel mai celebru turn din Lume într-un spectacol impresionant.

Iar «hoțul» care a purtat flacăra prin Paris și-a încheiat misiunea și ea a fost recuperată de Zinedine Zidane, care a transferat-o lui Rafael Nadal. Flacăra a plecat din nou pe Sena și am avut enorma bucurie să o vedem pe Nadia Comăneci purtând-o, un omagiu pe care Parisul îl aduce sportivei noastre preferate.
Purtătorii au traversat Luvrul pentru a ajunge în Tuilerie unde a fost aprins șodronul sub un balon care s-a ridicat pe cerul nopții și vă rămâne deasupra Parisului până la finalul Jocurilor.

Și momentul care a impresionat la lacrimi spectatorii, dar și prezentatorii de pe platourile din lumea întreagă a fost finalul, cu Celine Dion interpretând Hymne à l’amour, la etajul doi al Turnului Eiffel.

Citește și