• Mutilarea genitală feminină este un obicei străvechi.
  • Practica este anterioară apariției creștinismului și a islamului. Se spune că unele mumii egiptene prezintă caracteristici ale MGF.
  • Unele societăți practică MGF din cauza miturilor despre organele genitale feminine.

Adesea privită ca un ritual de trecere, MGF (mutilarea genitală feminină) poate duce la complicații grave de sănătate, inclusiv infecții, dureri cronice și infertilitate. În cele mai multe cazuri, poate fi chiar mortală. În ciuda faptului că este recunoscută la nivel internațional ca fiind o încălcare a drepturilor omului, aproximativ 200 de milioane de fete și femei în viață în prezent au fost supuse MGF, iar dacă ratele actuale persistă, se estimează că alte 68 de milioane vor fi tăiate între 2015 și 2030.

MGF se prezintă sub mai multe forme. Există patru tipuri de MGF

Tipul I, numit și clitoridectomie, implică îndepărtarea parțială sau totală a clitorisului și/sau a prepuțului.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Tipul II, numit și excizie, constă în îndepărtarea parțială sau totală a clitorisului și a labiilor mici.

Tipul III, numit și infibulare, constă în îngustarea orificiului vaginal cu un sigiliu de acoperire. Sigiliul este format prin tăierea și repoziționarea labiilor mici și/sau a labiilor mari. Mai târziu în viață, femeile infibulate pot fi tăiate în prima noapte de căsătorie și/sau înainte de naștere.

Tipul IV este orice altă procedură dăunătoare asupra organelor genitale feminine în scopuri nemedicale, cum ar fi înțepăturile, piercing-ul, incizia, răzuirea sau cauterizarea.

MGF rezultă din – și perpetuează – inegalitatea de gen.

Acolo unde este practicată, MGF este susținută atât de bărbați, cât și de femei, de obicei fără a fi pusă la îndoială. Cu toate acestea, motivele pentru această practică sunt adesea înrădăcinate în inegalitatea de gen.

În unele comunități, aceasta este practicată pentru a controla sexualitatea femeilor și fetelor. Uneori este o condiție prealabilă pentru căsătorie – și este strâns legată de căsătoria copiilor. Unele societăți practică MGF din cauza miturilor despre organele genitale feminine, de exemplu, că un clitoris netăiat va crește până la dimensiunea unui penis sau că MGF va spori fertilitatea. Alții consideră că organele genitale externe feminine sunt murdare și urâte.

Oricare ar fi motivul din spatele ei, MGF încalcă drepturile omului pentru femei și fete și le privează de posibilitatea de a lua decizii critice și informate cu privire la corpul și viața lor.

Mutilarea genitală feminină este un obicei străvechi

Practica este anterioară apariției creștinismului și a islamului. Se spune că unele mumii egiptene prezintă caracteristici ale MGF. Istorici precum Herodot susțin că, în secolul al V-lea î.Hr., fenicienii, hitiții și etiopienii practicau circumcizia.

De asemenea, se relatează că ritualurile de circumcizie au fost adoptate în zonele tropicale din Africa, în Filipine, de anumite triburi din Amazonia superioară, de femeile din tribul Arunta din Australia și de unii dintre primii romani și arabi. Încă din anii 1950, clitoridectomia a fost practicată în Europa de Vest și în Statele Unite pentru a trata anumite afecțiuni, inclusiv tulburări mentale și sexuale.

Astăzi, practica poate fi întâlnită în comunități din întreaga lume.

Deși se crede adesea că are legătură cu islamul, nu este aprobată de islam, iar multe comunități neislamice practică MGF. Cu toate acestea, nicio religie nu o promovează sau nu o aprobă, iar mulți lideri religioși au denunțat-o. Indiferent unde sau de către cine este practicată – are implicații grave pentru sănătatea sexuală și reproductivă a fetelor și femeilor.

Efectele variază în funcție de tipul de MGF practicată, de expertiza celui care o practică și de condițiile în care este efectuată. Complicațiile pot include durere severă, șoc, hemoragie, infecție, retenție de urină și multe altele. În unele cazuri, hemoragia și infecția pot fi suficient de grave pentru a provoca moartea. Riscurile pe termen lung includ complicații în timpul nașterii și probleme psihologice.

MGF este efectuată în mod tradițional de către un membru desemnat al comunității, uneori cu ajutorul unor instrumente rudimentare, cum ar fi lame de ras, adesea fără anestezic sau antiseptic. Dar poate fi efectuată și de către practicieni medicali – cunoscută sub numele de „MGF medicalizată”. Cu toate acestea, chiar și în aceste cazuri, pot exista consecințe grave asupra sănătății.

În 2008, UNFPA și UNICEF au înființat Programul comun privind MGF, cel mai mare program global de accelerare a abandonării MGF și de furnizare de îngrijire pentru fetele și femeile care trăiesc cu consecințele acesteia. Până în prezent, programul a ajutat peste 3 milioane de fete și femei să beneficieze de servicii de protecție și îngrijire legate de MGF. Peste 30 de milioane de persoane din peste 20.000 de comunități au făcut declarații publice de renunțare la această practică.