• Expoziția va îmbina modă recentă cu obiecte prețioase, din Evul Mediu până în perioada celui de-al Doilea Imperiu Francez.
  • Poți vedea și Paco Rabanne, Thierry Mugler, Balenciaga, Dolce & Gabbana și Yohji Yamamoto.
  • Muzeul Luvru anunță deschiderea unei expoziții dedicate modei în ianuarie 2025.
  • Descoperi și creații Paco Rabanne, Thierry Mugler, Balenciaga și Dolce & Gabbana.

Muzeul Luvru din Paris organizează o expoziție dedicată modei care îi va pune în valoare pe Karl Lagerfeld, Paco Rabanne, Dolce and Gabbana, dar și generația tânără de designeri. Expoziția se va deschide în ianuarie 2025 și va îmbina modă recentă cu obiecte prețioase, din Evul Mediu, până în perioada celui de-al Doilea Imperiu Francez.

Recomandări

ATAC ASUPRA HEZBOLLAH
ELEVII-S GATA, ȘCOALA BA
PLANUL LUI ZELENSKI
FLUIER DE START
NEW LOOK, NEW YOU
CU BEBE LA SPA


Descoperi creații Karl Lagerfeld


Pasionat al interioaror din secolul al XVIII-lea, Karl Lagerfeld vizita frecvent Luvrul, îi cunoștea pe de rost colecțiile și se inspira din mobilierul somptuos expus în galeria de arte decorative.

Din ianuarie, o parte din creațiile haute couture și métiers d’art ale designerului german al casei Chanel vor putea fi admirate în muzeul parizian, care organizează prima sa expoziție axată pe modă, urmărind modul în care obiectele prețioase din epoca bizantină și până la al Doilea Imperiu Francez au alimentat imaginația designerilor și continuă să o facă.


Luvrul vrea să puna în evidenta relația dintre modă și propriile sale colecțîi”, spune Olivier Gabet, directorul departamentului de arte decorative de la Muzeul Luvru.

Programată în perioada 24 ianuarie – 21 iulie, expoziția va prezenta aproximativ 65 ansambluri și 30 de accesorii. Acestea vor fi instalate pe o suprafață de 9.700 de metri pătrați care prezintă vasta colecție de arte decorative a Luvrului, de la armuri, ceramică, fildeșuri, tapiserii, instrumente științifice, bijuterii, bronzuri, vitralii și argintărie până la somptuoasele apartamente Napoleon III.


O perspectiva istorică asupra modei


Gabet vrea să demonstreze cum moda contemporană este adesea înrădăcinată în istorie, designerii săi inspirându-se din opere de artă și obiecte decorative pentru siluete, culori și ornamente.

Deși Louvre are o colecție relativ mică de armuri, Gabet încearcă să exploreze modul în care aceste veșminte de protecție, care pot imita sau exagera corpul, au influențat numeroși designeri, printre care Paco Rabanne, Thierry Mugler și Demna de la Balenciaga, care și-a încheiat show-ul couture din toamna anului 2023 cu o rochie de bal din metal a Ioanei d’Arc.

Viitoarea expoziție încurajează și mai mult o tendință emergentă a muzeelor de artă de a încorpora moda. Expozițiile de modă prezintă mai mult decât rochii în aceste zile, exemplificate de retrospectiva recentă Iris Van Herpen la Les Arts Décoratifs, care a încorporat fosile, schelete, lucrări de artă avangardiste, microscoape și diverse instrumente și instalații.

Citește și