• Muzeul din Paris a supravegheat evacuarea a 16 dintre cele mai fragile lucrări din colecțiile Muzeului Bohdan și Varvara Khanenko din Kiev.
  • Imediat ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, președinta Luvru, Laurence des Cars, i-a întrebat pe omologii săi ucraineni despre nevoile lor imediate.
  • Intitulată „Aux origines de l’image sacrée”, expoziţia de icoane bizantine va prefigura deschiderea în 2027 a unui nou Departament de Arte Bizantine şi Creştinismului Răsăritean.

Războiul dintre Rusia și Ucraina se duce și pe frontul cultural, în ceea ce privește conservarea operelor de artă și a patrimoniului și, mai ales, a semnificației simbolice atașate acestora. Muzeul Luvru găzduieşte 16 opere de artă, printre care și preţioase icoane bizantine de la Kiev, pentru a le proteja de războiul din Ucraina. Aceste lucrări includ cinci icoane bizantine de la Muzeul Bohdan şi Varvara Khanenko, Muzeul Naţional de Arte din Kiev și vor fi expuse publicului din 14 iunie până pe 6 noiembrie, a declarat Laurence des Cars pentru AFP.

Imediat ce Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, președinta Luvru, Laurence des Cars, i-a întrebat pe omologii săi ucraineni despre nevoile lor. Aceștia au cerut echipamente de protecție, care au fost livrate în mai multe convoaie. În acea etapă, colegii ei nu erau pregătiți să accepte propunerea de a găzdui o parte din colecțiile lor în rezervele Luvrului, scrie Le Monde.

„De la începutul războiului, la fel ca alte instituţii muzeale importante, preocuparea noastră a fost să vedem cum să ne sprijinim colegii ucraineni. În toamnă, confruntaţi cu intensitatea conflictului, ne-am hotărât asupra acestei salvări. Este un lucru mărunt într-un ocean de tristeţe şi dezolare, dar este un simbol”, a declarat Laurence des Cars pentru AFP, confirmând informaţii din ziarul Le Monde.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Alte unsprezece lucrări, „dintre cele mai emblematice şi fragile” ale muzeului ucrainean, selectate pentru colaborare ştiinţifică privind restaurarea lucrărilor de la Luvru, vor fi adăpostite în depozite, a detaliat Luvru. O rachetă a căzut la începutul lunii octombrie lângă Muzeul Khanenko, explodându-i ferestrele. Cu excepţia picturilor mari, majoritatea operelor de artă au fost „mutate în depozite, unde sunt supuse variaţiilor de temperatură şi întreruperilor, care îi îngrijorează pe omologii noştri”, a spus Laurence de la Cars.

Citește și: