Navalnîi şi-a dedicat contribuţia la documentarul premiat cu Oscar celor care se opun dictaturii şi războiului

Russian opposition leader Alexei Navalny is seen on a TV screen, as he appears in a video link provided by the Russian Federal Penitentiary Service in a courtroom of the Second Cassation Court of General Jurisdiction in Moscow, Russia, Tuesday, Oct. 18, 2022. Earlier this year, Navalny was sentenced to nine years in prison on the charges of fraud and contempt of court. This is his second appeal of the conviction, he lost the first one in May this year. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Alexei Navalnîi, aflat în închisoare, a dedicat miercuri rolul său din documentarul Navalny, premiat cu Oscar, celor care luptă împotriva dictaturii și a războiului, scrie Reuters.

Filmul regizorului Daniel Roher, Navalny” , despre otrăvirea care aproape l-a ucis pe cel mai proeminent opozant rus și despre detenția sa la întoarcerea la Moscova în 2021, a câștigat duminică premiul Oscar pentru cel mai bun documentar de lungmetraj.

Într-o serie de tweet-uri publicate de susținătorii săi, Navalny a declarat că buletinul de știri radio matinal din colonia penală în care își ispășește o pedeapsă de 11 ani și jumătate a omis categoria documentar din raportul său privind ceremonia de decernare a premiilor Oscar.

Un semn bun” , a declarat Navalny, care a spus că s-a gândit la el însuși.

Dar nu a primit confirmarea că filmul a câștigat decât atunci când a asistat la o ședință de judecată prin videoconferință, iar avocatul său i-a dat vestea.

Bineînțeles că sunt teribil de fericit și, în timp ce mă bucur, încerc să nu uit că nu eu am primit Oscarul” , a spus el, lăudându-i pe Roher, pe propria sa colaboratoare apropiată, Maria Pevchikh, și pe jurnalistul de investigație bulgar Christo Grozev – „adevărata vedetă a acestui film” .

El i-a mulțumit soției sale, Iulia, pentru că l-a susținut și de câteva ori m-a împiedicat să ucid echipa de filmare” .

Navalny a încheiat prin a spune: Dedic toată contribuția mea oamenilor cinstiți și curajoși, oriunde ar trăi, care găsesc zi de zi puterea de a rezista monstrului dictaturii și însoțitorului său constant – războiul” .

În film, Navalny și Grozev au atribuit responsabilitatea pentru episodul otrăvirii unei echipe de agenți ai serviciului de securitate de stat FSB.

Rusia a negat că ar fi încercat să-l ucidă. Luni, Kremlinul a declarat că premiul a arătat „un anumit element de politizare” la Hollywood.

După ce s-a întors din Germania, unde și-a revenit după otrăvire, Navalny a fost imediat reținut. În prezent, el ispășește o pedeapsă pentru acuzații de fraudă și sfidare a instanței, despre care spune că au fost inventate pentru a-l reduce la tăcere.

Exit mobile version