• Un număr record de 311 de obiective culturale au fost înscrise la Noaptea Muzeelor 2023.
  • Noaptea Muzeelor a fost sărbătorită de 217 muzee şi 80 de entităţi culturale.
  • În premieră, anul acesta Noaptea Muzeelor a avut loc și în Republica Moldova.

Anul acesta a avut loc ediţia cu numărul 19 a Nopţii Muzeelor, desfășurată în 28 de județe de la noi din țară și, în premieră, în Republica Moldova.

Un număr record de 311 de obiective culturale au fost înscrise la Noaptea Muzeelor 2023. În România, Noaptea Muzeelor a fost sărbătorită de 217 muzee şi 80 de entităţi culturale, în 82 de localităţi din 33 de judeţe din toată ţara.

Pe lângă capitală, anul acesta Noaptea Muzeelor are un record de muzee și spații deschise la Târgu Mureș, Cluj-Napoca și Brașov.

Recomandări

ORBAN SE ÎNTÂLNEȘTE CU PUTIN
PEDRO SANCHEZ VIZITEAZĂ ROMÂNIA
PUTIN DESCHIDE O POARTĂ SPRE DONEȚK
ASPRETELE, VĂZUT PENTRU PRIMA OARĂ NOAPTEA
ȘTII DE VREME?
A.I. TE SCUTEȘTE DE 5 ORE DE MUNCĂ

Bucureștiul a găzduit 60 de evenimente propuse de muzee, galerii de artă, centre culturale şi expoziţionale, spaţii ale tearelor, opere, coruri, palate, institute, case ale experimentelor sau licee şi festivaluri de muzică.

War Childhood Museum organizează la MŢR o expoziţie dedicată copiilor afectaţi de razboi

A fost organizată, în premieră, o expoziție a unui muzeu fenomen la nivel mondial, War Childhood Museum. Expoziția a putut fi vizitată gratuit la Noua Galerie a Muzeului Național al Țăranului Român, în perioada 12 mai – 12 iunie 2023. Aceasta a fost o demonstrație de curatoriat inovator, adaptabilitate și provocare tematică din postura singurului muzeu din lume care se concentrează exclusiv pe copilăria afectată de conflictele armate. Dominant va fi războiul din Ucraina, dar vor fi și obiecte și povești dramatice ale unor copii din Yemen, Eritrea, Afganistan, Pakistan, Iraq, Bosnia, Siria care au experimentat ceva ce nu ar fi trebuit să experimenteze niciodată – războiul absurd și distrugător.

ART MARK

Una dintre expozițiile prezente la Noaptea Muzeelor este cea găzduită de ART MARK.
La ART MARK a putut fi văzută expoziția „Nicolae Grigorescu, simbol pentru generații” și „Peretele de 1 milion de euro”.
Aici au fost strânse laolaltă cele mai valoroase şi importante opere de artă clasice şi contemporane din cadrul magazinului Dependent de Artă.

ART SAFARI 

Art Safari reunește 4 expoziții de artă pentru toate gusturile: „Ion Theodorescu-Sion. O viață de poveste”, „Maeștrii picturii spaniole. Secolul al XIX-lea și apariția Impresionismului”, „The Memory Palace. Focus on the French art scene with the Marcel Duchamp Prize” și „Young Blood 2.0. Ce este nou în artă?”, scrie adevărul.ro.

Noaptea Muzeelor a oferit la Art Safari tururi ghidate în toate expozițiile și prosecco.

Museum of Romanian Records

Acesta a găzduit evenimentul numit „Vin Noaptea la Tirbușon” ce ascunde o vastă și interesantă istorie a tirbușonului.

Aici a putut fi descoperită cea mai mare colecție de tirbușoane din lume, având un număr impresionanat de peste 30 de mii de tirbușoane.

Alte evenimente din această Noapte a Muzeelor mai au mai putu fi găsite și la Ateneul Român, Muzeului Fotbalului, Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Oper Națională București, Casa cu bunici „Niciodată Singuri”, Casa de licitaţii „Historic”, Teatru Nottara, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”.

De asemenea, la Chișinău, gazdă pentru prima dată a acestui eveniment, „Clădirea fostului castel de apă cu foişor de foc”, este de astăzi Muzeului de Istorie a Oraşului Chişinău.

Citește și

Poliția din Louisiana a găsit un cadavru în congelatorul unui restaurant. Cum s-a întâmplat

FOTO. Steagul Ucrainei este prezent peste tot în Liverpool: „Oriunde te uiți, poți vedea culorile albastru și galben”. Ce părere au britanicii

Facebook Messenger nu va mai fi disponibil pe unele dispozitive. Milioane de utilizatori vor fi afectați de această schimbare