• „Bătaie cu plăcinte” este numele tabloului vândut de pictorul român Adrian Ghenie la Hong Kong.
  • Tabloul a fost vândut pentru suma de 10.371.116 dolari.
  • Tabloul are 3,5 metri lățime și 3 metri înălțime.

Lucrarea lui Adrian Ghenie „Pie Fight Interior 12” („Bătaie cu plăcinte”) a fost vândută pentru suma de 10.371.116 dolari, aceasta fiind un nou record al artistului, a anuntat casa de licitatie Christie’s.

De curând, si casa de licitatii Sotheby’s a vândut o lucrare semnată de Adrian Ghenie, „Degenerate Art”, ulei pe pânză realizat în 2016 de artist. Lucrarea stabilise un record de licitație pentru artistul român, fiind vândută pe 19 mai pentru 9.286.700 de dolari, după ce a fost estimată între șapte si zece milioane de dolari.

Până la această licitație, cea mai scumpă lucrare a lui Ghenie era „Nickelodeon”, care a plecat de la estimări de 1,1 milioane de euro și a fost vândută cu opt milioane de euro, într-o licitație Christie’s din 2016.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Adrian Ghenie este unul dintre cei mai celebrați artiști contemporani ai generației sale și este acceptat și îmbrățișat la scară largă de muzee și colecționari din toată lumea. Tehnica sa expresivă este combinată cu imagini istorice convingătoare și motive cinematografice care explorează complexitățile universale ale umanității. Includerea acestei lucrări în licitația noastră de seară din Hong Kong, alături de expoziția revoluționară Flesh and Soul: Bacon/Ghenie demonstrează dedicarea Christie’s de a aduce cele mai importante tablouri unui public internațional.”, a declarat Cristian Albu, Directorul Internațional al Departamentului de Artă a Secolelor XX și XXI de la Christie’s Asia Pacific.

În timp ce alte lucrări din seria „Bătaie cu plăcintă” sunt mai emoționante, seria „Pie Fight Interior 12”, creată între 2012 și 2014, prezintă tema la o scară mult mai cinematografică și mai sofisticată.

Are 3,5 metri lățime și 3 metri înălțime și este cea mai mare pânză pe care a pictat Ghenie până acum.

Fiind creată după o „rețetă” tipică pentru Ghenie, lucrarea este realizată în limbajul artistic specific artistului originar din Baia Mare, dar este influențată de o serie de maeștrii ai picturii: de la picturile istorice ale lui Rembrandt, la pânzele din Renaștere ale lui Tintoretto sau chipurile fantomatice ale lui Francis Bacon.

De asemenea, include elemente din tehnica lui Gerhard Richter și gestica picturală a lui Willem de Kooning. 

Adrian Ghenie a studiat la Universitatea de Arte și Design din Cluj Napoca, unde a fondat Galeria „Plan B”, împreună cu Mihai Pop, coleg de facultate, pentru a-și promova creațiile. În prezent, artistul este stabilit în Berlin.

Cel mai des, lângă descrierile lucrărilor lui Adrian Ghenie, se afla numele lui Ceaușescu și influența pe care a avut-o regimul opresiv sub care și-a petrecut primii 12 ani de viață.