- Iată o imagine de ansamblu a momentului în care se schimbă ora de vară și cine a instituit această oră de în primul rând.
- Aceste schimbări de oră de toamnă și primăvară continuă o tradiție începută în timpul Primului Război Mondial.
- Mai puțin de 40% din țările lumii respectă ora de vară, potrivit timeanddate.com.
Ora de vară începe duminică, 26 martie 2023, când ceasurile vor fi date înainte cu o oră, la ora locală 2 dimineața. Ceasurile se vor da din nou înapoi duminică, 5 noiembrie 2023, la ora locală 2 a.m, când ora de vară (uneori numită în mod eronat ora de vară) se încheie pentru anul în curs. Aceste schimbări de oră de toamnă și primăvară continuă o tradiție începută în timpul Primului Război Mondial.
Advertisment
În 2022, Senatul SUA a votat cu o majoritate covârșitoare pentru a face ca ora de vară să devină permanentă, dar legislația a fost blocată în Camera Reprezentanților. La 2 martie 2023, senatorul american Marco Rubio (R-FL) a reintrodus în cel de-al 118-lea Congres legea Sunshine Protection Act din 2023.
Iată o privire asupra momentului în care începe și se termină ora de vară pe parcursul anului, astfel încât să știi când să îți schimbi ceasul și să nu ratezi o întâlnire importantă. Vei afla, de asemenea, despre istoria orei de vară, de ce o avem acum și câteva mituri și fapte interesante despre schimbarea orei.
Recomandări
Când se schimbă ora?
Din punct de vedere istoric, ora de vară începe în lunile de vară și se termină chiar înainte de iarnă, deși datele s-au schimbat de-a lungul timpului, pe măsură ce guvernul SUA a adoptat noi legi, potrivit Observatorului Naval al SUA (USNO).
Așadar, când se schimbă ora? Din 2007, aceasta începe în SUA în a doua duminică din martie, iar în România pe 26 martie, când oamenii își reglează ceasurile cu o oră înainte de ora 2 a.m. ora locală standard (astfel, la ora 2 a.m. în acea zi, ceasurile vor indica ora 3 a.m. ora locală de vară). Ora de vară se termină în prima duminică din noiembrie, când ceasurile sunt date înapoi cu o oră la ora locală 2 a.m. (astfel încât ceasurile vor indica ora locală standard 1 a.m.).
De ce a început ora de vară?
Benjamin Franklin are onoarea (sau vina, în funcție de părerea pe care o ai despre schimbările de oră) de a fi venit cu ideea de a reseta ceasurile în lunile de vară ca o modalitate de a economisi energie, potrivit lui David Prerau, autorul cărții „Profită de lumina zilei: The Curious and Contentious Story of Daylight Saving Time” (Thunder’s Mouth Press, 2005). Prin schimbarea ceasurilor înainte, oamenii ar putea profita de lumina suplimentară a serii, în loc să irosească energie pentru iluminat. La acea vreme, Franklin era ambasador la Paris și a scris o scrisoare ingenioasă către Journal of Paris în 1784, bucurându-se de „descoperirea” sa, că soarele oferă lumină imediat ce răsare.
Chiar și așa, schimbarea de oră de vară nu a început oficial decât peste un secol mai târziu. Germania a stabilit schimbarea orei în mai 1916, ca o modalitate de a economisi combustibil în timpul Primului Război Mondial. Restul Europei s-a alăturat la scurt timp după aceea. Iar în 1918, Statele Unite au adoptat ora de vară.
Deși președintele Woodrow Wilson a dorit să mențină ora de vară după încheierea Primului Război Mondial, țara era în mare parte rurală la acea vreme, iar fermierii s-au opus, în parte pentru că ar fi însemnat pierderea unei ore de lumină dimineața. (Este un mit faptul că schimbarea orei a fost instituită pentru a-i ajuta pe fermieri). Și astfel, ora de vară a fost abolită până când următorul război a readus-o în vogă. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial, la 9 februarie 1942, președintele Franklin Roosevelt a restabilit ora de vară pe tot parcursul anului, numind-o „Timp de război”.
După război, un sistem liber în care statele și orașele americane au avut posibilitatea de a alege dacă să respecte sau nu acest lucru a dus la haos. Iar în 1966, pentru a domoli acest haos din „Vestul Sălbatic”, Congresul a adoptat Legea privind ora uniformă. Această lege federală a însemnat că orice stat care observa schimbarea de oră – trebuia să urmeze un protocol uniform pe întreg teritoriul statului în care ora de vară începea în prima duminică din aprilie și se încheia în ultima duminică din octombrie. Apoi, în 2007, a intrat în vigoare Legea privind politica energetică din 2005, care a extins durata orei de vară până la ora actuală.
De ce avem ora de vară?
Mai puțin de 40% din țările lumii respectă ora de vară, potrivit timeanddate.com. Cu toate acestea, cele care respectă ora de vară beneficiază de lumina naturală a zilei în serile de vară. Acest lucru se datorează faptului că zilele încep să devină mai lungi pe măsură ce Pământul trece de la sezonul de iarnă la cel de primăvară și vară, cu cea mai lungă zi din an la solstițiul de vară. În timpul sezonului de vară, în fiecare emisferă, Pământul, care se rotește în jurul axei sale la un unghi, este înclinat direct spre Soare.
Partenerii noștri