• Peste 11 milioane de români au declarat că nu au citit nici o carte în ultimul an.
  • Datele INS arată că doar una din trei persoane a citit peste 5 cărți în ultimul an.
  • Lipsa timpului (35,2%) și lipsa de interes (32,0%) sunt principalele motive.

Ai carte, ai parte… te-ai obișnuit să îți spună un proverb românesc. Cel mai recent studiu al Institutului Național de Statistică îți oferă o perspectivă nouă. Mai bine de jumătate din români nu au citit nicio carte în ultimul an.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică aproximativ 11 milioane de români nu au citit nicio carte în ultimul an. Motivele sunt legate de lipsa timpului sau pentru că nu au fost interesați să citească. Datele subliniază că deși tehnologia a avut un impact semnificativ asupra activității de citit, doar una din trei persoane de 16 ani și peste au declarat că au citit cărți 5 în ultimul an. Femeile sunt mai interesate de citit decât bărbații, iar numărul persoanelor din mediul urban care au citit cărți, în ultimele 12 luni, este de 2,3 ori mai mare decât al celor din mediul rural, mai arată datele INS.

Recomandări

A MURIT BELA KAROLYI
ATAC LA CASA LUI BIBI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
RUSIA ATACĂ
CINE SUNT MEDICII DE MÂINE?
POLITICIENII SMART

Răzvan Țupa, autor citEști, spune că ”Cei mai dezinteresați de lectură par să fie românii cu vârste între 65-74 de ani, în proporție de 40%, iar cei cu vârste între 25-49 de ani declară că motivul principal pentru care nu au citit este că nu au timp. Asta îți arată că disponibilitatea tinerilor din România pentru altceva decât obligații începe să semene cu cea a persoanelor care se pregătesc de pensie.”


Dintre cei intervievați, 39% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 ani -24 de ani au declarat că nu sunt interesate să citească și 29% nu au timp. În ultimele 12 luni, o treime din persoanele de 16 ani și peste au declarat că au citit 5 cărți.

”Surpriza ar putea să fie legată numai de faptul că am avut programe încurajate serios din punct de vedere oficial în ultimii ani, inițiative girate de președintele Iohannis, premiate pe la festivaluri de publicitate. Realitatea este totuși că doar într-o măsură foarte mică lucrurile acestea au schimbat dinamica pe care societatea românească o imprimă domeniului. Nu ai cum să ai pretenția de la un om să citească atâta timp cât nu are niciun fel de perspectivă legată de siguranța existenței sale de zi cu zi. Blocajul social este reflectat în acest blocaj al cititorilor, dacă vreți”, spune Răzvan Țupa, autorul prezentărilor citEști de la Aleph News.

Analiza pe sexe stabilește că femeilor care au citit cărți sunt din punct de vedere procentual cu 10,3 puncte mai multe decât bărbații (34,4% față de 24,1%).

Citește și: