• Polonia, Lituania, Letonia și Estonia solicită NATO să sporească semnificativ prezența militară din cauza amenințării rusești din zonă.
  • Potrivit The Washington Post, care a intrat în posesia unui document confidențial, țările baltice și Polonia mai cer echipamente suplimentare de apărare aeriană.
  • Polonia și țările baltice consideră că SUA și NATO ar trebui să trimită 20.000 de soldați în fiecare țară în parte, pentru a descuraja Rusia în viitor.

Polonia, Lituania, Letonia și Estonia solicită NATO să sporească semnificativ prezența militară din cauza amenințării rusești din zonă, conform unui document secret.

Documentul subliniază că agresiunea militară directă împotriva aliaților NATO nu poate fi exclusă, iar Rusia este capabilă să-și concentreze rapid forțele în apropierea graniței de est a NATO și să pună Alianța în pericol de război imediat.

Potrivit Washington Post, un număr de politicieni din Franța și Italia sunt sceptici că Rusia va amenința NATO în viitorul apropiat și cred că probabila desfășurare la scară largă a forțelor în detrimentul altor regiuni le-ar putea slăbi propriile apărări și ar fi prea costisitoare. .

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Deciziile privind desfășurarea de forțe NATO suplimentare în Polonia, Lituania, Letonia și Estonia urmează să fie luate până la sfârșitul lunii iunie, când are loc summitul Alianței de la Madrid.

În 1 mai, în Polonia au început exercițiile militare internaționale Defender Europe 2022 și Swift Response 2022. Ulterior, în 16 mai, 15.000 de soldați NATO din 14 țări au început antrenamentele în Estonia.

În 17 mai, ambasadorul Lituaniei în Ucraina, Valdemaras Sarapinas, a declarat că Letonia, Estonia și Lituania au nevoie de o prezență NATO sporită, deoarece Rusia este un stat extrem de agresiv și imprevizibil.

Temerile Poloniei par justificate, în condițiile în care propaganda rusă a făcut din Polonia dușmanul numărul 1. „România și Polonia, primii candidați pentru atacuri cu rachete Kalibr”, este doar unul din titlurile date de presa din Rusia, astfel că retorica agresivă a rușilor îndreptățește guvernul polonez să ceară întăriri imediate pentru a descuraja armata roșie.