• Tradiția împodobirii bradului de Crăciun datează de peste 500 de ani.
  • Primul brad împodobit vreodată a fost în anul 1510, în Letonia.
  • Primul brad care a fost împodobit în România a fost la curtea Regelui Carol I, în anul 1866.

Împodobirea bradului de Crăciun a devenit o tradiție sfântă și îmbrățișată de creștini de secole întregi. Primul brad împodobit vreodată a apărut în partea de nord a Europei, mai exact, în Letonia, în Riga, în anul 1510. După două decenii, tradiția împodobirii bradului de Crăciun a fost dusă și în Franța, la Paris, de către prințesa Hélene de Mecklenburg, la scurt timp după ce s-a căsătorit cu ducele de Orleans.

Acest obicei s-a răspândit rapid, iar în anul 1605 a fost ridicat primul brad de Crăciun într-o piață publică. Evenimentul a avut loc într-o piață din orașul francez Strasbourg, iar arborele a fost împodobit doar cu mere roșii și dulciuri. Tot în acel an, ducesa Dorothea Sybille von Schlesian a împodobit primul brad, la Breslau (Polonia).

Îngerul din vârful bradului, înlocuit, ulterior, cu o stea

În anul 1878, merele roșii au fost înlocuite cu globuri confecționate din sticlă argintată de Thuringia, iar acest obicei magic a fost preluat de toate popoarele creștine din lume.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Cel dintâi brad de Crăciun apărut pe teritoriul Angliei a fost în castelul Windsor, în anul 1841. Atunci, prințul Albert a oferit în dar acest brad soției sale, regina Victoria. În vârful bradului a fost instalat un înger, dar a fost înlocuit de celebra stea, care reprezintă steaua zărită de cei trei magi veniți de la Răsărit. Tradiția a fost preluată cu succes și de clasa mijlocie, dar și de muncitorii englezi.

Theodore Roosevelt nu a îmbrățișat obiceiul

În Statele Unite, primul brad de Crăciun a apărut în anul 1749, datorită coloniștilor germani stabiliți în Pennsylvenia. Pe lângă aceștia, tradiția a fost răspândită în SUA și de mercenarii plătiți să lupte în Războiul de Secesiune. Potrivit datelor istorice, sărbătoarea Crăciunului cu împodobirea bradului a fost legalizată pentru prima dată în anul 1836, în statul Alabama.

În anul 1895, obiceiul a ajuns și la Casa Albă, atunci când preşedintele Statelor Unite ale Americii, Grover Cleveland, a decorat bradul cu becuri colorate. Totuși, a existat și o perioadă în care bradul de Crăciun a fost interzis. Președintele Theodore Roosevelt nu a fost de acord cu obiceiul, pe motiv că reprezintă un pericol de incendiu și că mediul trebuie protejat. Tradiția ornării bradului a fost reluată în anul 1923, iar 7 ani mai târziu brazi de mari dimensiuni au fost amplasaţi în pieţe sau locuri publice.

Primul brad românesc, la palatul principelui Carol I de Hohenzollern

Cel dintâi brad împodobit pe teritoriul României a avut loc în anul 1886, în noaptea de Crăciun, la palatul principelui Carol I de Hohenzollern, după venirea în Principatele Române.

Obiceiul a fost preluat imediat de boierimea bucureşteană a vremii, astfel că, începând din acel an, bradul împodobit a devenit unul dintre cele mai importante simboluri ale Crăciunului, inclusiv în casele româneşti, conform Cercul de Istorie Contemporană Românească.