• Maria Mihăescu sau Miţa Biciclista a fost prima femeie care s-a plimbat pe bicicletă în Bucureşti
  • Porecla îi vine de la jurnalistul George Ranetti, care era îndrăgostit de ea
  • Casa din Piaţa Amzei, în care a locuit Miţa, ar fi fost cadou de la Regele Ferdinand

Auzi, des expresia „Mița Biciclista”. Vine de la una dintre cele mai extravagante personaje ale României interbelice. S-a iubit cu 3 regi: Ferdinand al României, Leopold al Belgiei și Manuel al Portugaliei – care a cerut-o și de nevastă, dar ea a refuzat.

Maria Mihăescu pe numele ei – Mița a fost prima femeie din România care a mers cu bicicleta – asta îi șoca pe bărbați. Era curtezana de lux, școlită în străinătate în arta amorului. Avea o casa ca un palat, trăsură, mașină coupe și servitori din Polonia. Mânca doar la Athenee Palace. Printe amanții ei au mai fost Nicolae Grigorescu sau Octavian Goga.

„Porecla vine de la un jurnalist, un anume Ranetti, care era îndrăgostit de ea prima femeie din România care s-a plimbat pe bicicletă îmbrăcată în pantaloni, lucru care a stârnit o reacţie foarte puternică într-o ţară încă destul de conservatoare.”, a explicat Ionuț Marcul, lector Fundaţia Calea Victoriei.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Și pentru că toate aventurile ei trebuia să se întâmple undeva – acel loc e casa din Piața Amzei, București.

O adevărată bijuterie primită de la Regele Ferdinand. Comunistii i-au confiscat casa si Mita Biciclista a murit in saracie, la 83 de ani. Recent, proprietatea a fost scoasă la vânzare pentru 6 milioane de euro. Interiorul este in proces de restaurare. În casa Coanei Mița a locuit și scriitorul Neagu Djuvara – a și scris despre asta.

„Mi-aduc aminte că odată eram bolnav, în pat, în această oribilă odaie din casa Miţei… Am făcut toate bolile copilăriei, scarlatină, pojar, de toate”, spunea odată Neagu Djuvara.

„Când eram puşti, stătea vara, la unul din balcoanele alea şi stătea la soare. Era cu părul alb, era mai plinuţă, din câte îmi amintesc eu. Un an sau doi cred că am văzut-o, după aceea cred că a murit, era considerată o femeie frumoasă”, a spus Lucian fost locatar în casa Coanei Mița.