• Premiul recompensează cercetările asupra structurilor proteinelor, cruciale în biologie.
  • Baker primește jumătate din premiu pentru designul computațional al proteinelor.
  • Hassabis și Jumper sunt recompensați pentru modelul de A.I. care prezice structuri proteice.
  • Premiul este de 1,1 milioane dolari.

Astăzi a fost decernat și premiul Nobel pentru Chimie. David Baker, Demis Hassabis și John Jumper sunt laureații din acest an, pentru descoperiri legate de structurile proteinelor, a anunțat Academia Regală Suedeză de Științe. Premiul onorează atât predicția structurii proteinelor prin inteligență artificială, cât și proiectarea de noi proteine în laborator.

Premiul Nobel pentru Chimie din acest an merge către două realizări revoluționare în domeniul proteinelor, esențiale pentru viață. David Baker, de la Universitatea din Washington, a dezvoltat noi tipuri de proteine care nu existau anterior, folosind tehnici computaționale. Cercetarea sa oferă perspective în domenii precum medicina și biotehnologia.

În 2020, Demis Hassabis şi John Jumper au prezentat un model A.I. numit AlphaFold2. Cu ajutorul acestuia, au reuşit să prezică structura practic a tuturor celor 200 de milioane de proteine pe care cercetătorii le-au identificat. De la descoperirea lor, AlphaFold2 a fost utilizat de peste două milioane de persoane din 190 de ţări. Printre multitudinea de aplicaţii ştiinţifice, cercetătorii pot acum să înţeleagă mai bine rezistenţa la antibiotice şi să creeze imagini ale enzimelor care pot descompune plasticul.

Recomandări

CÂT DE SMART E ORAȘUL TĂU
ELEVI MULȚI, PROFI PUȚINI
ÎNCARCI EV-UL ÎN 5 MIN
MILTON SPRE FLORIDA
INOVAȚIE LA WIMBLEDON
TIMBERLAKE VINE LA EC

Anul trecut, Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus şi Alexei I. Ekimov au fost răsplătiţi „pentru descoperirea şi sinteza punctelor cuantice”

Citește și