• Academia Regală Suedeză de Științe a anunțat că a decis să acorde Premiul Nobel pentru Economie din 2024 lui Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson.
  • Ei au primit premiul „pentru studiile asupra modului în care se formează instituțiile și influențează prosperitatea.”

Premiul Nobel pentru Economie 2024 a fost câștigat de economiștii Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson pentru „înțelegerea diferențelor de prosperitate între națiuni”, scrie CNN.

Academia Regală Suedeză de Științe a anunțat că a decis să acorde Premiul Nobel pentru Economie din 2024 lui Daron Acemoglu, Simon Johnson și James A. Robinson „pentru studiile asupra modului în care se formează instituțiile și influențează prosperitatea.”

Laureații din acest an ai premiului în științe economice au „demonstrat importanța instituțiilor societale pentru prosperitatea unei țări. Societățile cu un stat de drept slab și instituții care exploatează populația nu generează creștere economică sau schimbări în bine. Cercetările laureaților ne ajută să înțelegem de ce”, explică Academia Regală Suedeză de Științe.

Recomandări

TRUMP, NEMULȚUMIT DE ROL
BAZA ONU, ATACATĂ
ANATOMIA MITEI
ȘTII DE VREME?
UNDE MĂNÂNCI AZI?
ZELENSKI ACUZĂ NORDUL

Laureații au contribuit cu cercetări inovatoare cu privire la ceea ce afectează prosperitatea economică a țărilor pe termen lung. Perspectivele lor cu privire la modul în care instituțiile influențează prosperitatea arată că sprijinirea democrației și a instituțiilor favorabile incluziunii reprezintă o cale importantă de urmat în promovarea dezvoltării economice.

Citește și