Protestele BLM în Europa: Manifestanții furioși din Bristol au dărâmat statuia unui comerciant de sclavi și au aruncat-o în râu

Mii de britanici s-au strâns în Bristol, luând exemplu americanilor, care protestează după moartea lui George Floyd, condamnând rasismul. Manifestanții din Bristol au dărâmat statuia lui Edward Colston, un comerciant de sclavi, după care au aruncat-o în râu, în uralele celor prezenți, informează The Guardian.

Statuia ridicată în 1895 a fost centrul mai multor dispute privind rolul orașului în traficul de sclavi și continuarea comemorării celor implicați. De-a lungul timpului, cetățenii au depus mai multe petiții pentru ca statuia să fie îndepărtată, însă autoritățile fără succes.

Istoricul David Olusoga a explicat că, pentru locuitorii din Bristol, distrugerea monumentului are același impact ca dărâmarea statuii lui Saddam Hussein în Irak.

Compania lui Colston a transportat peste 100.00 de sclavi din vestul Africii în Caraibe și cele două Americi, în perioada 1672-1689.

Comerciantul de sclavi a oferit sume mari de bani orașului pentru dezvoltare, însă aceștia erau obținuți tocmai pe spatele traficului de sclavi, iar cetățenii erau nemulțumiți că persoanele care au beneficiat de pe urma sclaviei sunt onorate.

Exit mobile version