• Regele Charles III a numit-o pe compozitoarea Errollyn Wallen ca primul Maestru al Muzicii Regelui.
  • Errollyn Wallen este prima femeie de culoare care a avut o lucrare prezentată la Proms.
  •  Această funcție onorifică, care nu are atribuții fixe, implică compunerea de piese pentru ocazii speciale ale Familiei Regale.

Regele a numit-o pe compozitoarea din spatele Jocurilor Paralimpice din 2012 drept primul său Maestru al Muzicii Regelui, conform SkyNews.

Errollyn Wallen CBE, în vârstă de 66 de ani, a primit numirea onorifică din partea monarhului și îi succede lui Dame Judith Weir DBE, prima femeie care a deținut acest rol.

Într-o declarație, dna Wallen a spus: „Sunt încântată să accept această numire regală. Va fi un privilegiu și o mare onoare să servesc Majestatea Sa Regele, Regatul Unit și Commonwealth-ul. Aștept cu nerăbdare să susțin muzica și creația muzicală pentru toți”.

Recomandări

AJUTOR PENTRU SECRET SERVICE
UK SE PREGĂTEȘTE DE MPOX
PRIMUL TRANSPLANT HEPATIC
PUTIN MĂREȘTE ARMATA
CUTREMUR ÎN ROMÂNIA
BRAND SAU UNIFORMĂ?

Compozitoarea născută în Belize este cunoscută mai ales pentru lucrările sale pentru Jocurile Paralimpice din 2012 și COP26 – summitul de mediu din 2021 de la Glasgow.

Wallen – care a studiat muzica și compoziția la Goldsmiths, King’s College din Londra și King’s College din Cambridge – a fost prima femeie care a primit premiul Ivor Novello pentru muzică clasică și prima femeie de culoare care a avut o lucrare prezentată în cadrul Proms.

A fost numită MBE de către rege în 2007, când acesta era Prinț de Wales, și apoi CBE de către Prințesa Regală în 2021. Deși nu are atribuții fixe, Maestrul Muzicii Regelui compune adesea piese pentru ocazii speciale pentru familia regală, cum ar fi nunți sau jubilee, dacă aceasta dorește.

În ultimii ani, funcția are un mandat fix de 10 ani, în conformitate cu funcția onorifică comparabilă de poet laureat.

Acesta a fost creat în timpul domniei Regelui Charles I, primul maestru numit fiind Nicholas Lanier în 1625.

Citește și