• „Sărutul” lui Constantin Brâncuşi urmează să ajungă la Art Safari Love Edition din Centrul Vechi al Capitalei.
  • Va fi expus pentru 10 zile cu o valoare de asigurare de 22 de milioane de euro de la Muzeul de Artă din Craiova.
  • Capodopera „Sărutul” este cunoscută în istoria artei ca prima sculptură modernă din lume. 

Celebra sculptură „Sărutul” din 1907 semnată de Constantin Brâncuşi, prima din ciclul Săruturilor, va fi expusă la Art Safari Love Edition, din București, doar pentru 10 zile, scrie Art Safari.

Pe durata acestei expoziţii temporare, galeria de artă are program special de vizitare și el se prezintă asa: zilnic, între 21 şi 30 august, 12:00-21:00, şi program obişnuit de Night Tours, respectiv, vineri şi sâmbătă, între orele 22:00-1:00.

Lucrarea cu valoare de asigurare de 22 de milioane de euro va fi transportată de la Muzeul de Artă Craiova la Bucureşti în condiţii de maximă securitate cu o firmă specializată în transportul de fine art şi va fi escortată de Jandarmeria Română. Capodopera va fi păzită non-stop la Art Safari.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Ce a declarat Ioana Ciocan

„Sărutul lui Brâncuşi, primul din celebrul ciclu dedicat iubirii, îşi găseşte perfect locul între capodoperele de la National Portrait Gallery. Mulţumim Muzeului de Artă Craiova pentru deschiderea de a ne împrumuta timp de 10 zile o capodoperă care întregeşte expoziţia Love Stories pe care o găzduim în acest sezon. Este o premieră pentru Art Safari, dar şi pentru Capitală. Cu această ocazie, Art Safari va avea un program de vizitare special, fiind deschis zilnic pentru ca publicul să o poată admira în număr cât mai mare. Se spune că primul sărut nu se uită niciodată, aşa că vă invităm să îl vedeţi la Art Safari.”, a declarat Ioana Ciocan, CEO Art Safari şi Comisar al României la Bienala de la Veneţia.

Opera a fost sculptată într-o manieră aparent simplă, neavând nevoie de detalii anatomice şi surprinzând esenţa mesajului. Brâncuşi foloseşte o tehnică personală de tăiere a pietrei. Sărutul este mai mult unul al privirilor decât al buzelor. Câmpul vizual al fiecărui personaj cuprinde doar ochii partenerului, un accent de forţă exprimat prin apropierea neverosimilă a orbitelor personajelor.

O versiune a Sărutului din 1910 serveşte drept piatră funerară în cimitirul Montparnasse din Paris, Franţa, în timp ce altă versiune poate fi văzută la Muzeul de Artă din Philadelphia.

Citește și: