• Șapte persoane au murit în atacul din 23 mai la tipografia Factor Druk din Harkov.
  • Harkov, al doilea oraș după Kiev, este centrul de publicare al Ucrainei.
  • În zonele ocupate, Kremlinul a interzis limba ucraineană, a scos cărțile din școli și a impus un curriculum patriotic pro-rus.

Olena Ninadovska se afla în cea mai mare tipografie a Ucrainei când racheta rusă a lovit clădirea, scrie The Guardian. Ea lucra în departamentul de legături. Era ora 10.20. Alături de ea au stat două colege – Tetaina Khrapina și Olha Kurasova. Femeile conduceau un rând de mașini de cusut cărți. O altă angajată, Sveta Arestova, tocmai se îndepărtase pentru a prelua un apel telefonic.

Racheta S-300 a intrat pe acoperiș . Nu a fost nici un avertisment. A ucis-o instantaneu pe Ninadovksa și pe ceilalți de la stația ei de lucru. Arestova a fost rănită, dar a supraviețuit. Explozia a răsturnat o mașină de finisat cărți de 10 tone, ucigând-o pe Svitlana Ryzhenko, care stătea la capătul liniei de asamblare. Încă doi muncitori au murit la o masă alăturată. Un altul, Roman Stroyhi, a fost ucis de cioburi de la o mașină de ghilotină.

Tetiana Hryniuk, care avertizează o cămașă cu mâneci scurte, pantofi sport și blugi, stă într-o cameră cu pereții deteriorați și fire atârnând de tavan

Șapte persoane au murit în atacul din 23 mai la tipografia Factor Druk din Harkov. Douăzeci și unu au fost răniți. Nouă au rămas în spital. Doi sunt la terapie intensivă. Directorul general al companiei, Tetiana Hryniuk, a declarat că atacul a avut loc într-o zi de joi însorită pe unul dintre cele mai mari complexe de tipografie din Europa. Harkov, al doilea oraș după Kiev, este centrul de publicare al Ucrainei.

Recomandări

AZI ARE LOC A DOUA PROBĂ LA BAC
BERYL AJUNGE LA CATEGORIA 5
POFTIM CULTURĂ!
INSIDE OUT 2 BATE RECORDUL
LE ZBOARĂ PROBLEMELE
ADIO, RISIPĂ, BUN VENIT, RECICLARE!

În acel moment, Hryniuk se afla într-o clădire vecină. „Am văzut fum și foc. Cei din apropierea epicentrului nu au avut nicio șansă”, a spus ea. „Amintirile mele sunt fragmentare. Toată lumea era în stare de șoc. Îmi amintesc că am bandajat pe cineva cu un tricou.” Hryniuk a spus că i-a identificat pe Stroyhi și Ryzhenko atunci când trupurile lor au fost scoase din epavă. Dar cinci persoane, inclusiv Ninadovska, au fost atât de arse încât au fost de nerecunoscut.

„Nu puteai să spui dacă era bărbat sau femeie. Aveam nevoie de teste ADN”, a spus ea. Rămășițele lor au fost eliberate săptămâna trecută. Ce le-a spus rudelor colegilor săi morți? „Ne-am îmbrățișat și am plâns împreună”, a răspuns ea. Postând pe Facebook , Anna Gyn a adus un omagiu Ninadovskăi, prietena ei ucisă. „Întotdeauna am adorat mirosul cărților. Acum, probabil, îmi vor aminti mereu de cenușă și sânge”, a scris Gyn.

Hryniuk a spus că nu știe dacă armata rusă a vizat în mod deliberat locul ei de muncă sau a încercat să lovească un atelier de reparații de trenuri de alături. Încă trei rachete S-300 au căzut în același timp. Unul s-a prăbușit pe o linie de cale ferată veche; altul a aterizat lângă un zid perimetral. Oricare ar fi intențiile Moscovei, rezultatul, a spus Hryniuk, a fost același: „Au distrus istoria și cultura ucrainei”.

În zonele ocupate, Kremlinul a interzis limba ucraineană, a scos cărțile din școli și a impus un curriculum patriotic pro-rus. Statuile poetului ucrainean Taras Shevchenko au fost dărâmate. Vladimir Putin insistă că Ucraina nu există. Pământul său, spune el, face parte din „Rusia istorică”.

Atacul de la fabrică a șters 50.000 de cărți. Printre acestea s-au numărat lucrări de literatură pentru copii și manuale școlare ucrainene – 40% dintre ele au fost tipărite de Factor Druk – urmând a fi trimise în sălile de clasă pentru noul an universitar septembrie. Au fost, de asemenea, distruse romanele pentru tineri și bestsellerurile. Acestea au inclus o traducere ucraineană a Portretului căsătoriei , un roman istoric despre o ducesă italiană de Maggie O’Farrell .

„Pentru mine este atât de simbolic. Au ars cărți, așa cum au făcut naziștii în urmă cu 80 de ani. Avem atât de multe exemple istorice în care Rusia încearcă să omoare cultura ucraineană”, a spus Oleksiy Sobol, șeful departamentului de pre-presa. Imperiul rus a interzis textele în limba ucraineană începând cu secolul al XVII-lea, cu edicte ulterioare. Sub Stalin, în anii 1930, poeții și scriitorii ucraineni au fost împușcați – o generație cunoscută sub numele de „renașterea executată”.

Din 2022, Rusia a șters 172 de biblioteci și aproape 2 milioane de cărți, potrivit Institutului de Carte din Ucraina. Săptămâna trecută, muncitorii au curățat moloz din complexul distrus de 4.000 de metri pătrați al Factor Druk. A căzut ploaia. Cărți carbonizate erau îngrămădite în grămezi galbene ude. Peste tot erau resturi: tablă răsucită de pe acoperiș, tuburi de ventilație aruncate în jur și prese de tipar carbonizate. Sângele era vizibil pe perdelele de plastic ale ușii.

De asemenea s-a pierdut și primul tiraj al lui Words and Bullets , o colecție de interviuri despre războiul cu scriitori ucraineni, inclusiv Victoria Amelina . Acesta trebuia să fie publicat săptămâna aceasta. Amelina, o scriitoare și poetă, a fost ucisă în iunie 2023 de o rachetă rusă asupra orașului Kramatorsk, din est. Ea stătea într-o pizzerie. O cercetătoare a crimelor de război, Amelina a făcut frecvent referire la renașterea executată în lucrarea ei.

„Circul de groază continuă”, a spus Emma Shercliff, agentul literar al Amelinei la Londra. „Acesta este încă o dovadă că o altă generație de scriitori și producători culturali sunt vizați și eliminați în mod sistematic.” Yuliya Orlova , directorul executiv al Vivat, unul dintre cei mai importanți editori din Ucraina, a spus că Moscova vrea să „șteargă cine suntem”. Titlurile lui Vivat au fost tipărite la Factor Druk. Lucrările vor continua cu producția mutată către alte imprimante, a spus ea.

Emily Finer, care conduce o echipă de cercetare care lucrează la literatura ucraineană pentru copii la Universitatea din St Andrews, a numit atacul o tragedie. „Prioritatea acordată publicării de cărți pentru copii cu informații despre traumele din Ucraina din timpul războiului este fără precedent”, a spus ea. „Peste 120 de cărți ilustrate în limba ucraineană au fost tipărite din 2022 pentru a-i ajuta pe copii să facă față experiențelor lor de război acum și în viitor.”

Greva a avut loc cu o săptămână înainte de festivalul cărții Arsenal , cel mai mare eveniment literar de la Kiev. Multe dintre cărțile distruse urmau să fie vândute acolo. Anul acesta, mii de oameni au stat la coadă pentru a intra. Copii arse ale titlurilor Factor Druk au fost expuse sub sloganul: „Cărți distruse de Rusia. Sprijiniți bookish Kharkiv – cumpărați cărți!” Taraba Vivat era plină. Vânzările au fost rapide. Clienții și-au exprimat sprijinul pentru o industrie sub criză.

„Mesajul către Rusia este: „La naiba. Vom cumpăra mai multe cărți acum’”, a spus Mykyta Lazarenko, director de creație. El a spus că starea de spirit în rândul ucrainenilor este una de sfidare furioasă, similară cu cea manifestată de new-yorkezi după 9/11. Un alt client, Ihor Vynokurov, a ridicat în sus o pungă cu titluri de non-ficțiune. „Vrem să arătăm lumii că cultura noastră este reală și importantă. Acum treizeci de ani aveam în mare parte cărți în limba rusă. Acum le citim pe cele ucrainene”, a spus el.

La o zi după grevă, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a vizitat site-ul Factor Druk. El a spus că aceasta a demonstrat că Rusia este „în război cu umanitatea și cu toate aspectele vieții normale”. Între timp, Fundația Howard G Buffett a promis săptămâna trecută 5,1 milioane de euro (4,3 milioane de lire sterline) pentru restaurarea tipografiei . „Ei pot distruge cărți, dar nu rezistența și angajamentul ucrainean”, a spus Buffett, fiul investitorului miliardar american Warren Buffett.

Hryniuk era încrezător că lucrarea ar putea fi finalizată în șase luni. Deocamdată, însă, Harkov a pierdut o parte semnificativă din resursele sale de tipărire, ceea ce va face dificilă tipărirea manualelor și a altor cărți. În urmă cu trei ani, Factor Druk producea peste un milion de cărți pe an. În februarie 2022, când soldații ruși au încercat fără succes să pună mâna pe oraș, acesta a fost închis timp de patru luni. Anul trecut a făcut 420.000 de titluri. Acum nu mai tipărește niciunul.

Hryniuk a spus că este totuși optimistă cu privire la viitor. — Avem unul, spuse ea. Ea a respins afirmațiile rusești conform cărora Factor Druk ar fi produs drone. „Am avut aici sute de jurnalişti. Au verificat chiar și toaleta. E de râs.” Ea a adăugat: „Istoria arată că la fiecare 100 de ani cineva încearcă să stingă Ucraina. În ciuda acestui fapt, continuăm să trăim. Am putea considera aceasta o etapă obișnuită de dezvoltare.”

Citește și