• Echipele olimpice ale lumii vor defila de-a lungul Senei în bărci, urmărite de aproximativ 300.000 de spectatori într-un spectacol regizat de Thomas Jolly.
  • Bărcile vor trece pe lângă unele dintre cele mai cunoscute poduri și repere ale orașului pe parcursul călătoriei lor din timpul serii.
  • Președintele Jocurilor, Tony Estanguet, a promis că momentul va face spectacolul „mai sublim, cu o dimensiune cu adevărat poetică”.
  • Au fost angajați 3.000 de artiști – inclusiv muzicieni și 400 de dansatori pe poduri – deși s-a păstrat secretul cu privire la numele celebre.

Cu zece mii de sportivi care vor defila prin inima Parisului, ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vineri promite un spectacol prin excelență. Multe dintre detalii au fost ținute secrete, așa că așteptați-vă la o mulțime de surprize, scrie BBC.

O ceremonie liberă

Pentru prima dată, ceremonia nu va avea loc pe un stadion, ci în inima unui oraș. Echipele olimpice ale lumii vor defila de-a lungul Senei în bărci, urmărite de aproximativ 300.000 de spectatori într-un spectacol regizat de Thomas Jolly, directorul artistic al ceremoniei.

Flotila va transporta peste 10 000 de sportivi de-a lungul unui traseu de 3,7 km de-a lungul cursului de apă, care a fost supus unei examinări intense pentru curățenia sa.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Organizatorii speră ca spectacolul de vineri să se desfășoare liber, pe fondul unei operațiuni de securitate uriașe care va implica zeci de mii de polițiști. La începutul acestui an, președintele francez Emmanuel Macron a recunoscut că a fost pus la punct un plan B (și un plan C) în cazul în care provocările se dovedesc insurmontabile.

Gloriosul Oraș al Luminii

Bărcile vor trece pe lângă unele dintre cele mai cunoscute poduri și repere ale orașului pe parcursul călătoriei lor din timpul serii – inclusiv catedrala Notre-Dame și Turnul Eiffel – înainte de a ajunge la Trocadéro.

Turneul se va încheia la apusul soarelui în vestul orașului, ceea ce organizatorii speră să consolideze și mai mult legenda Orașului Luminilor. Președintele Jocurilor, Tony Estanguet, a promis că momentul va face spectacolul „mai sublim, cu o dimensiune cu adevărat poetică”.

Camere video pe fiecare barcă

Organizatorii promit camere de luat vederi pe fiecare barcă, pentru a arăta vedetele de aproape. Rămâne însă de văzut cum anume se va adapta acest aranjament delegațiilor olimpice de diferite mărimi. SUA, de exemplu, trimite aproape 600 de concurenți, în timp ce unele națiuni mai mici sunt reprezentate de un singur concurent fiecare.

Vor fi utilizate zeci de ambarcațiuni, cu ajutorul firmelor locale. În centrul atenției se vor afla sportivii însărcinați să poarte drapelul echipei lor. O pereche de veterani olimpici britanici – scafandrul Tom Daley și canotoarea Helen Glover – au primit această responsabilitate pentru echipa GB.

Posibile dispute pe tema muzicii

Jolly a angajat 3.000 de artiști – inclusiv muzicieni și 400 de dansatori pe poduri – deși a păstrat secretul cu privire la numele celebre. S-a sugerat că Aya Nakamura, vedeta R&B franco-maleză, ar putea fi printre artiștii muzicali, fiind cel mai difuzat artist de limbă franceză din lume.

Această afirmație rămâne neconfirmată și s-a dovedit nepopulară în rândul extremei drepte franceze, care a susținut că muzica ei datorează mai mult Africii și SUA decât Franței. Nakamura a fost nevoită să răspundă unui grup: „Ce vă datorez? Nimic”.

Au existat unele speculații că Céline Dion ar putea cânta, după ce a fost văzută în capitala Franței la începutul acestei săptămâni. Din nou, nimic nu este confirmat, dar un spectacol ar reprezenta o revenire pentru Dion, care și-a anulat spectacolele după ce a dezvăluit în 2022 că are o afecțiune neurologică rară numită sindromul persoanei rigide.

Un purtător de torță misterios luminează spectacolul

Torța olimpică a călătorit din Grecia până în capitala Franței în cadrul unei ștafete masive care a început acum mai bine de trei luni. Ca parte a călătoriei sale, torța a fost transportată pentru scurt timp pe cea mai lungă barcă cu vâsle din lume – Stampfli Express, cu 24 de locuri.

În ceea ce privește persoana care va avea onoarea de a aprinde cazanul olimpic – tradiția spune că identitatea ultimului purtător al torței rămâne secretă până la marea dezvăluire televizată. Această sarcină i-a revenit anterior lui Muhammad Ali la Atlanta în 1996 și sprinterului aborigen Cathy Freeman la Sydney patru ani mai târziu.

Printre cei care au purtat torța până acum se numără fostul fotbalist francez Thierry Henry și starul judo-ului Romane Dicko. Rapperul Snoop Dogg va avea, de asemenea, un rol în purtarea torței în etapele finale ale ștafetei, înainte de începerea ceremoniei de deschidere.

Look-uri îndrăznețe

Defilarea sportivilor este însoțită întotdeauna de o serie de look-uri îndrăznețe – nu în ultimul rând atunci când Jocurile Olimpice au loc de această dată într-una dintre capitalele mondiale ale stilului.
Echipa SUA și echipa GB vor fi echipate de Ralph Lauren și, respectiv, Ben Sherman. Alte ținute atrăgătoare sunt oferite de Stella Jean, ale cărei modele pentru Haiti sunt concepute pentru a proiecta o imagine vibrantă a națiunii din Caraibe.

Organizatorii evenimentului spun că aproximativ 3 000 de costume unice au fost realizate pentru ceremoniile olimpice și paralimpice de deschidere și închidere într-un atelier secret de lângă Paris. Multe dintre acestea vor fi realizate din materiale reciclate, Jocurile încercând să pună accentul pe spiritul ecologic.

Regalitatea

Țineți ochii deschiși pentru superstaruri sportive printre contingentul de sportivi. Dar ne așteptăm să vedem celebrități și demnitari de tot felul în mulțime, cu mai mult de 100 de șefi de stat și de guvern care urmează să participe, potrivit Reuters.

Prima Doamnă a SUA, Jill Biden, și președintele Argentinei, Javier Milei, se numără printre participanții așteptați, alături de președintele francez Emmanuel Macron și șeful olimpic Thomas Bach. Elisabeta a II-a a apărut la deschiderea cortinei la Londra 2012 – și nu doar în apariția ei filmată cu Daniel Craig.

Citește și