• Un fost director al Muzeului Luvru din Paris a fost acuzat că a conspirat pentru a ascunde originea comorilor arheologice despre care anchetatorii bănuiesc că au fost scoase ilegal din Egipt în haosul Primăverii Arabe, a declarat joi o sursă judiciară franceză.
  • Luvru este cel mai vizitat muzeu din lume, cu aproximativ 10 milioane de oameni curioși care-i calcă pragul, cel puțin în vremea de dinainte de pandemia de Covid-19.
  • Jean-Luc Martinez a fost pus sub acuzare miercuri după ce a fost dus la audieri împreună cu doi specialiști francezi în artă egipteană, care nu au fost acuzați, a declarat pentru AFP o altă sursă apropiată anchetei.

Un fost director al Muzeului Luvru din Paris a fost acuzat că a conspirat pentru a ascunde originea comorilor arheologice despre care anchetatorii bănuiesc că au fost scoase ilegal din Egipt în haosul Primăverii Arabe, a declarat joi o sursă judiciară franceză.

Luvru, care este deținut de statul francez, găzduiește unele dintre cele mai celebre moșteniri culturale ale civilizației occidentale, conform Digital Journal.

Muzeul a refuzat să comenteze situația atunci când a fost contactat de AFP. Anchetatorii francezi au deschis cazul în iulie 2018, la doi ani după ce filiala Luvru din Abu Dhabi a cumpărat o stea rară de granit roz care îl înfățișează pe faraonul Tutankhamon și alte patru lucrări istorice pentru opt milioane de euro (8,5 milioane de dolari).

Recomandări

SUA UCID LIDERUL ISLAMULUI
BUNĂSTAREA ÎN UE
SUA DUBLEAZĂ TRUPELE
TREBURILE CASNICE AJUTĂ COPII
E ROMÂNA AMENINȚATĂ?
CINE FACE GUVERNUL?

Martinez, care a condus Luvru din Paris din 2013 până în 2021, este acuzat că a închis ochii la certificatele de origine falsificate ale pieselor, o fraudă despre care se crede că ar implica alți experți în artă, potrivit săptămânalului francez de investigații Canard Enchaine.

El a fost acuzat de complicitate la înșelăciune și „ascunderea originii unor lucrări obținute penal prin aviz fals”, potrivit sursei judiciare.

Martinez este în prezent ambasadorul ministerului francez de externe responsabil cu cooperarea internațională în domeniul patrimoniului cultural, care se concentrează în special pe combaterea traficului de artă.

Jean-Luc Martinez contestă în cel mai ferm mod rechizitoriul său în acest caz”, au declarat avocații săi pentru AFP într-un comunicat.

Deocamdată, el își va rezerva declarațiile pentru justiție și nu are nicio îndoială că buna-i credință va fi stabilită”, au spus aceștia.

Anchetatorii francezi suspectează că sute de artefacte au fost sustrase din Egipt și din alte țări din Orientul Mijlociu în timpul protestelor de la începutul anilor 2010, care au devenit cunoscute sub numele de Primăvara Arabă.

Ei bănuiesc că artefactele au fost apoi vândute galeriilor și muzeelor care nu au pus prea multe întrebări despre proprietatea anterioară.

Rechizitoriul lui Martinez vine după ce proprietarul galeriei germano-libaneze care a intermediat vânzarea, Robin Dib, a fost arestat la Hamburg în martie și extrădat la Paris pentru audieri.

Marc Gabolde, un egiptolog francez, a fost citat de Canard Enchaine spunând că a informat oficialii Luvru despre suspiciuni legate de stela Tutankhamon, dar nu a primit niciun răspuns.

În iunie 2020, proeminentul expert în arheologie din Paris Christophe Kunicki și comerciantul Richard Semper au fost acuzați de fraudă pentru certificarea falsă a lucrărilor jefuite din mai multe țări în timpul Primăverii Arabe.

Ei au avut, de asemenea, un rol în certificarea unei alte lucrări egiptene prețioase, sarcofagul aurit al preotului Nedjemankh, care a fost achiziționat de Metropolitan Museum of Art din New York în 2017.

Gabolde a spus că un dealer de artă egiptean, Habib Tawadros, a fost, de asemenea, implicat în ambele tranzacții suspecte.

După ce procurorii din New York au stabilit că sarcofagul a fost furat în timpul revoltelor împotriva președintelui egiptean Hosni Mubarak din 2011, Met a spus că a fost victima unor declarații false și a documentelor false și a returnat sicriul Egiptului.