• Ajunul Crăciunului, spre deosebire de alte sărbători, are o dată fixă, în fiecare an, pe 24 decembrie.
  • În această seară copiii din lumea întreagă îl așteaptă pe Moș Crăciun.
  • Crăciunul este la bază, o sărbătoare a bucuriei. Pentru creștini, nu doar datorită cadourilor, ci mai ales datorită Nașterii Mântuitorului.

Crăciunul este o sărbătoare creștină a cărei semnificație profundă, aduce un prilej de bucurie și mai ales speranță tuturor celor care cred în magia sărbătorii. Povestea biblică spune că, în această noapte, Iosif și Maria, Maica lui Iisus, ar fi ajuns la Betleem, după o călătorie îndelungată.

Unele scrieri arată că această călătorie ar fi durat aproximativ trei zile, iar cei doi ar fi putut sosi seara, pentru că dacă ar fi ajuns mai devreme în timpul zilei, este mai probabil să fi găsit undeva unde să stea. Așa se face că, neexistând în acea vreme moteluri sau hanuri, Iosif și Maria s-au văzut nevoiți să se adăpostească în grajdul vitelor, loc în care s-a născut și pruncul Iisus.

Se spune că în Noapte de Ajun, pe cer s-a arătat o stea, care i-a ghidat pe magii ce veneau cu daruri, spre locul unde se afla pruncul nou-născut.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Pentru Creștini, locul și circumstanțele în care s-a născut Cel ce avea să Mântuiască omenirea, sunt o dovadă de smerenie. El nu a ales să se nască în palate sau într-un loc de oameni bogați, ci „în iesle printre vite”, cum spun colindele.

Cu alte cuvinte, Ajunul Crăciunului, înseamnă de fapt, Noaptea Nașterii lui Iisus Hristos. Este puțin probabil ca evenimentul biblic să fi avut loc chiar pe 24 decembrie, conform calendarului gregorian. Această dată a fost stabilită în secolele imediat următoare de reprezentanții Bisericii Creștine. Data coincide cu o sărbătoare pre-creștină, a păgânilor care pe 24-25 decembrie celebrau soarele.

Este posibil ca alegerea acestor zile din calendar să marcheze de fapt, intenția creștinilor de a combate practicile păgâne din acea vreme. Mai mult, la începuturile Bisericii, au fost vehiculate mai multe posibile date ale nașterii lui Iisus. Ce putem deduce de aici este că, ziua exactă fie a fost ascunsă, fie într-adevăr a fost necunoscută, chiar dacă aceștia erau mult mai aproape de evenimentul istoric decât suntem noi.

Timp de secole, Crăciunul nu a fost sărbătorit doar ca o singură zi, ci ca un sezon întreg, în anumite părți ale lumii, începând cu această zi, 24 decembrie, de Ajun al Crăciunului. Poate că obiceiul sărbătoririi serii înainte de ziua cea mare este un ecou al practicilor evreiești antice. Pentru evreii de odinioară, o zi se considera că a început la șase seara și a durat până la șase, în seara următoare.

În tradiția românescă, Seara de Ajun este celebrată prin împodobirea bradului de Crăciun, pregătirea bucatelor pentru masa festivă de a doua zi și mai ales prin colinde, acele cântece de bucurie care vestesc Nașterea lui Iisus.
Nasterea Domnului este anunțată în lume de creștini prin colinde, primii care pornesc cu colindatul, în dimineața de Ajun, fiind copiii și tinerii. Aceștia sunt primiți de creștini cu mere, dulciuri, cozonaci, nuci, covrigi și cu turte.

Tot în seara de Ajun, după tradiții împrumutate din cultura Occidentală, este așteptat și Moș Crăciun, care va aduce dariuri tuturor copiilor cuminți de pe glob. El va străbate lumea în lung și-n lat în această seară, cu sania sa trasă de reni, având traista plină de cadouri și va răspunde tuturor scrisorilor pe care le-a primit.

Aproximativ 160 de state din lume sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie. Chiar dacă semnificația de bază a acestei zile, a rămas una religioasă doar pentru creștini, Ajunul Crăciunului este un prilej de bucurie pentru lumea întreagă!