- Studiul realizat de Universitățile Notre Dame și Delaware dezvăluie secretul femeilor vânător.
- Doi hormoni prezenți în special la femei le face mai rezistente la efort prelungit.
- Estrogenul și adiponectina le ajută pe femei să controleze nivelul de glucoză și grăsime.
„Sexul slab” era mai rezistent în preistorie, mai ales la vânătoare. Femeile erau capabile să-și urmărească prada pe distanțe lungi și erau capabile să reziste mai mult decât bărbații. Totul era posibil datorită hormonilor feminini, care sunt analizați acum din această perspectivă.
Advertisment
Amândoi puteau să vâneze și să culeagă. Iar femeile nu stăteau acasă așa cum s-ar crede. Ba chiar erau capabile să-și hăituiască prada până la istovire.
Un studiu publicat în revista American Anthropologist dezvăluie rolul hormonilor pentru controlarea nivelului de glucoză și de grăsime din corpul femeilor.
Recomandări
Cara Ocobock și Sarah Lacy, antropologi de la universitățile Notre Dame și Delaware, spun că mari contributori la acest metabolism îmbunătățit sunt hormonii, în acest caz estrogenul și adiponectina, care sunt de obicei prezenți în cantități mai mari în corpurile feminine decât în corpurile bărbaților.
Acești doi hormoni joacă un rol critic în a permite corpului feminin să moduleze glucoza și grăsimea, un rol cheie în performanța atletică.
Corpul feminin este mai potrivit pentru activitatea de anduranță, „care ar fi fost esențială în vânătoarea timpurie când animalele erau hăituite” până la epuizare.
Dezvăluirea este importantă, spun cercetătoarele, ca să poată schimba aceste idei de inferioritate fizică feminină care există de atâta timp.
Cum se manifestă acești doi hormoni în corpul femeilor
Concret ajuta corpul să economisească energie. Estrogenul, în special, ajută la reglarea metabolismului grăsimilor, încurajând organismul să folosească grăsimea stocată pentru energie înainte de a-și epuiza rezervele de carbohidrați. Estrogenul protejează, de asemenea, celulele organismului de deteriorarea în timpul expunerii la căldură din cauza activității fizice extreme.
Adiponectina amplifică, de asemenea, metabolismul grăsimilor, scutind în același timp metabolismul carbohidraților și/sau proteinelor, permițând organismului să rămână activ pentru perioade prelungite, în special pe distanțe lungi. În acest fel, adiponectina poate proteja mușchii de deteriorare și îi poate menține în condiții mai bune pentru exerciții fizice susținute, a explicat Ocobock.
Un alt element pe care Ocobock și Lacy l-au găsit avantajos în ceea ce privește rezistența și eficiența pentru vânătorii preistorici. Șoldurile mai mari ale femeilor le conferă posibilitatea sa se roteasca alungindu-și pașii. Te poți gândi la femei ca alergători de maraton și bărbați ca halterofili.
Citește și
- Bătălia reducerilor de Black Friday. Cât au câștigat retailerii?
- Care este „cel mai bun muzeu” din Franța? Găzduiește cea mai mare colecție din lume de lucrări ale unui celebru pictor impresionist
- Peste 500 de evenimente editoriale te așteaptă weekendul acesta la târgul de carte Gaudeamus. Ioan Cristescu, critic literar și director al Muzeului Național al Literaturii Române: „Puterea literaturii rămâne”
Partenerii noștri