• Înțelegerea acestor minuscule organisme ar putea fi crucială pentru abordarea unor amenințări precum Covid, dar noile cercetări arată cât de puține lucruri știm
  • Microbii ne influențează riscul de a dezvolta boli precum obezitatea, diabetul și chiar unele tipuri de cancer
  • Înțelegerea schimbărilor care survin în diversitatea microbilor este importantă pentru înțelegerea sănătății planetei

Un nou studiu a evidențiat cât de puțin se știe despre microbi, care reprezintă majoritatea vieții de pe Pământ, ascunse ochiului uman, scrie The Guardian.

Viața de pe planetă se bazează pe o cantitate enormă de bacterii, ciuperci și alte organisme minuscule. Acestea generează oxigen, mențin solul sănătos și reglează clima. Microbii joacă un rol crucial în producția de alimente, cum sunt brânza, berea, iaurtul și pâinea.

Dar, în pofida importanței lor pentru viața umană și pentru sănătatea Pământului, o nouă lucrare științifică demonstrează „profunda noastră ignoranță” în ceea ce privește biodiversitatea microbiană și modul în care aceasta se modifică.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

„Nu avem nicio idee dacă diversitatea microbiană globală crește, scade sau rămâne la fel”, a spus David Thaler, biolog la Universitatea din Basel și autor al studiului. „Majoritatea lucrărilor științifice ne spun lucruri noi. Acesta este un alt tip de lucrare; nu oferă niciun răspuns, ci pune o nouă întrebare”.

Multe populații de plante și animale scad rapid, aproximativ 1 milion de specii fiind expuse riscului de dispariție, potrivit unui raport susținut de ONU în 2019. Plantele și animalele sunt numărate în timp pentru a monitoriza modul în care populația lor se schimbă.

Microbii se găsesc adesea în medii extreme, pe fundul oceanului, adânc, în ghețari și chiar și în interiorul unui lac vulcanic toxic, ceea ce îi face foarte dificil de studiat. Deși sunt puțin înțelese, bacteriile și alte organisme minuscule sunt foarte răspândite în biosfera adâncă de sub suprafața Pământului.

Prof. Frederick Cohan, ecolog microbian la Universitatea Wesleyan, din Connecticut, a spus că, deși extincția animalelor și cea a microbilor pot fi interdependente, noi specii bacteriene se pot forma într-un ritm atât de rapid, încât ar putea crește indiferent de extincția plantelor și a animalelor.

„Când o specie de mamifere dispare, ar trebui să ne așteptăm ca toți microbii care depind în principal sau exclusiv de specia respectivă să dispară și ei”, a spus Cohan.

„Pe de altă parte, ecologiștii microbieni ca mine, care studiază diversitatea unor bacterii cu un grad ridicat de asemănare, constată că întotdeauna se formează noi specii bacteriene. Există întotdeauna noi modalități prin care bacteriile pot împărți resursa existentă pentru a permite apariția unor noi specii”.

Jesse Ausubel, directorul al programului pentru mediul uman din cadrul Universității Rockefeller, sponsor al studiului, a spus: „Linnaeus și-a început lucrarea Systema Naturae în 1735, în urmă cu aproape 300 de ani, și încă nu avem o listă completă a speciilor de plante și animale pe care el a început să le catalogheze. Nu va fi ușor să facem ceva similar cu probabil de 1.000 de ori mai mulți microbi și să măsurăm schimbările”.

Microbii din corpul uman sunt asociați cu factori de risc de la obezitate și diabetul de tip 2 până la intoleranță alimentare și anxietate. Dar necunoscute sunt și consecințele pe care le are asupra vieții planetei ignoranța noastră cu privire la modul în care se schimbă viața microbiană.

Aproximativ 90% din greutatea totală a organismelor din ocean este reprezentată de microbi, conform Recensământului vieții marine din 2010. Microbii au o importanță capitală în captarea carbonului, ei descompun materia organică și formează baza rețelei alimentare.

Virusuri precum Covid-19 și alți microbi, precum bacteria Yersinia pestis, care produce ciuma bubonică, pot provoca diverse boli și sunt din ce în ce mai legați de distrugerea lumii naturale. Înțelegerea schimbărilor care survin în abundența și în diversitatea microbilor este importantă pentru înțelegerea sănătății planetei.

„Încă nu există nicio agenție care să monitorizeze starea lumii microbiene și nicio Fundație Mondială a Naturii sau vreo organizație globală de mediu precum Nature Conservancy, pentru microbi. Poate că într-o zi, curând, ne vom da seama și vom remedia această neglijență a noastră și vom arăta respectul cuvenit față de diversitatea vieții microbiene”, a spus Ausubel.