• Transhumanța, mișcarea sezonieră a animalelor, a fost inclusă în Patrimoniul imaterial UNESCO.
  • UNESCO: Transhumanța contribuie la incluziunea socială, la consolidarea identității culturale și a legăturilor dintre familii, comunități și teritorii.
  • În jurul transhumanței s-a dezvoltat un întreg sistem socio-economic, de la gastronomie la meșteșugurile locale și festivitățile care marchează începutul și sfârșitul unui anotimp.

Dosarul multinațional Transhumanța, mișcarea sezonieră a animalelor, depus de zece țări, printre care și România, a fost înscris, marți, pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a UNESCO, la cea de-a 18-a sesiune a Comitetului Interguvernamental pentru Salvarea Imaterialului. Patrimoniul cultural, care are loc săptămâna aceasta în Botswana.

Potrivit UNESCO, transhumanța contribuie la incluziunea socială, la consolidarea identității culturale și a legăturilor dintre familii, comunități și teritorii, contracarând în același timp efectele depopulării rurale. Practică ancestrală, transhumanța provine dintr-o cunoaștere profundă a mediului și implică practici și ritualuri sociale legate de îngrijirea, creșterea și dresarea animalelor și gestionarea resurselor naturale.

În jurul transhumanței s-a dezvoltat un întreg sistem socio-economic, de la gastronomie la meșteșugurile locale și festivitățile care marchează începutul și sfârșitul unui anotimp. Familiile au practicat și transmis transhumanța prin observație și practică de câteva generații. Comunitățile care trăiesc de-a lungul rutelor de transhumanță joacă și ele un rol important în transmiterea acestei practici, de exemplu prin celebrarea trecerii turmelor și organizarea de festivaluri, explică UNESCO.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Dosarul multinațional „Transhumanța, , conducerea sezonieră a animalelor” a fost depus la UNESCO în martie 2020 de Albania, Andorra, Austria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Luxemburg, România și Spania. Aceasta este o extindere a unui element similar înregistrat în 2019 în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, „Transhumanța, migrația sezonieră a turmelor de-a lungul rutelor de migrație în zona mediteraneană și în Alpi”, la propunerea Austriei, Greciei și Italiei.

Cea de-a 18-a sesiune a Comitetului interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural imaterial are loc în stațiunea Cresta Mowana din Kasane, Botswana, în perioada 4-9 decembrie.

Citește și