• Cercetătorii au descoperit trucul secret pe care îl folosea Iulius Cezar pentru a avea succes.
  • Cele mai recente cercetări psihologice prezintă beneficiile cognitive reale ale ileismului.
  • Trucul a fost numit „Paradoxul lui Solomon”.

Cercetările psihologice recente au dezvăluit trucul secret care îi ajută pe oameni să gândească înțelept. Studiile sugerează că ileismul poate aduce unele beneficii cognitive reale, mai ales atunci când trebuie să luăm o decizie dificilă, scrie BBC.

A vorbi despre noi înșine la persoana a treia poate ajuta la neutralizarea emoțiilor și ne poate ancora gândirea în prezent, permițându-ne să găsim o soluție mai înțeleaptă la problemele din viața noastră.

Ileismul este adesea folosit de politicienii care încerca să dea cuvintelor rostite un aer de obiectivitate. În relatarea sa despre războiul galic, de exemplu, împăratul Iulius Cezar a scris „Cezar a răzbunat publicul”. El nu a scris„eu am răzbunat publicul”, ci a vorbit despre el la persoana a III-a. 

Recomandări

NU AJUNG ACASĂ!
TRUMP O ATACĂ PE CHENEY
SARKOZY E CONDAMNAT
USR VREA DEMISIA
IOHANNIS: NU E VINA NIMĂNUI
CUM TE AFECTEAZĂ CLIMA

Mica schimbare lingvistică îl pune pe Cezar în poziția observator imparțial al faptului istoric, acest truct secret ajutându-l să gândească și să analizeze înțelept.

Studiul științific al înțelepciunii a fost condus de expertul Igor Grossmann de la Universitatea din Waterloo din Canada. Grossmann s-a bazat pe munca a numeroși filozofi pentru a descifra o serie de „componente metacognitive”, cum ar fi smerenia intelectuală, validarea punctelor de vedere ale celorlalți sau compromisul, care sunt esențiale în luarea deciziilor înțelepte.

ILEISMUL SAU PARADOXUL LUI SOLOMON

Studiile ulterioare ale lui Grossmann au relevat că înțelepciunea umană poate depinde de context. În special, el a descoperit că scorurile de raționament înțelept ale indivizilor tind să fie mult mai mari atunci când aceștia analizează situațiile altor oameni decât propriile dileme personale. 

Grossmann a numit acest lucru „ Paradoxul lui Solomon ” după vechiul rege biblic, care era renumit pentru că îi sfătuia pe alții cu înțelepciune, dar care în același timp lua o serie de decizii personale dezastruoase ce au lăsat regatul său în haos.

Ideea are sens intuitiv: prin trecerea la persoana a treia în timpul vorbirii, descrierile unei situației vor începe să sune ca și cum vorbim despre altcineva și nu despre noi înșine. 

Acest sentiment de detașare ne-ar permite să vedem imaginea de ansamblu și să ne desprindem de de propriile noastre sentimente. 

Citește și:

Regele Charles al III-lea a decis. Nu își invită fosta cumnată, Ducesa de York, la încoronare.

Gafa majoră făcută de Joe Biden. Președintele american confundă echipa de rugby „All Blacks” cu forța militară „Black and Tan”.

Moment istoric: Cel mai nou metrou subacvatic din India, construit la 32 de metri sub apă, își încheie prima cursă.